Metro-portal.hr

objavljeno 19.02.2013. 16:03:00
DOKAZANO JE!

Ljudski rod sve je gluplji

Kad bi se stanovnik drevne Atene pojavio među nama, vjerojatno bi bio najpametniji, imao bolje ideje i pogled na svijet

O da, nismo sve pametniji ..
O da, nismo sve pametniji .. (Arhiva)

Istraživanje doktora Geralda Crabtreea sa sveučilišta Stanford pod nazivom  "Naš krhki intelekt", objavljeno u dva dijela pokazalo je da je ljudski rod sve gluplji i stvari se neće značajnije popraviti sve dok znanost ne bude jače napredovala.

Dr. Crabtree smatra da naši geni uz moderni tehnološki razvoj utiču na to da čovječanstvo postaje "sve gluplje", a to objašnjava činjenicom da su mutacije uticale na dobar dio od oko 5.000 gena koje označava bazom ljudske inteligencije. Zbog toga je, kako navodi, moderan čovjek manje inteligentan od svojih predaka. Dakle, nije riječ samo o televiziji i internetu za koje mnogi okrivljuju sve veću idiokraciju oko nas.

"Nova dostignuća u genetici, antropologiji i biologiji pokazuju da veliki broj gena ima utjecaj na naše intelektualne i emocionalne sposobnosti, što ih čini genetski veoma ranjivim. Analiza učestalosti mutacija na genima kod ljudi ukazuje na to da definitivno gubimo te sposobnosti", navodi doktor Crabtree u drugom dijelu istraživanja, dodajući da mnoge mutacije utječu na to da se ljudski rod sve teže snalazi u pojedinim situacijama, koje našim pretcima ne bi predstavljale problem.

"Kada bi se neko iz drevne Atene pojavio među nama, vjerujem da bi bio najpametniji, boljeg pamćenja, imao bi brojne ideje i mnogo bistrijim pogled na važne stvari. Mislim da bi bio i daleko emotivno najstabilniji od nas, naših prijatelja i kolega", kaže dr. Crabtree u prvom dijelu svog istraživanja.

Dr. Crabtree dalje navodi da je čovječanstvo svoj intelektualni vrh dostiglo još prije dvije do šest tisuća godina, ali da se usprkos "ranjivosti genoma" sadašnje društvo čvrsto drži zahvaljujući prednostima modernog obrazovanja, koje omogućava da se društvena dostignuća brzo i lako šire na sve njegove članove. 

19.02.2013. 16:03:00
http://metro-portal.hr/ljudski-rod-sve-je-gluplji/76576/