Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2012. 10:42:00
SCARY

Ljudski mozak može se hakirati

Dovoljan je par slušalica od 300 dolara i znanstvenik koji zna što radi da bi vaše tajne ugledale svjetlo dana

Mozak se hakira slušalicama
Mozak se hakira slušalicama (Facebook)

O hakerima čitamo gotovo svakodnevno, i gotovo i da nema velike tvrtke koja nije imala problema s ekipom nestašnih prstiju i brzog mozga koja je odlučila prošetati njihovim računalima i uzeti pokoju tajnu ili kunicu.

No, kombinirana ekipa istraživača sa sveučilišta u Genevi, Kaliforniji i slavnog Oxforda otišla je korak dalje i bacila se na hakiranje najveće tajne na svijetu - ljudskog mozga. Na iznenađenje mnogih, uspješno ...

Naime, koristeći gamerske slušalice vrijedne 300 dolara otkrili su kako iz ljudskog mozga izvući dragocjene informacije poput PIN-a ili broja bankovnog računa.

Svoje ljudske zamorce postavili su ispred monitora računala i pokazivali slike ljudi, banaka i brojeve PIN-ova, prateći pritom čitanje i razumijevanje viđenog i jedan specifičan signal u mozgu nazvan P300.

To je signal koji mozak koristi za prepoznavanje bitnih osoba ili stvari koje redovito viđamo, a kako ga mozak pusti otprilike 300 milisekundi nakon prepoznavanja, tako je dobio ime.

Krenuli su s općim mjestima poput slike Baracka Obame i bilježili reakcije nakon prepoznavanja, a nakon toga su ispitanicima pokazali njihove domove, što je uzrokovalu jednaku reakciju.

Nakon toga su krenuli u hakiranje, pokazujući brojeve PIN-a i postigli prilično dobar uspjeh, jer su u 40 posto slučajeva uspješno saznali prvi broj PIN-a, dok je još bolje prošao pokušaj otkrivanja mjesta gdje žive ispitanici čiju adresu i kuću nisu unaprijed znali. U tom su dijelu ispitivanja ostvarili uspješnost od 60 posto.

Istraživanja se nastavljaju, a znanstvenici vjeruju da bi se signal P300 mogao koristiti u kriminalističkim istragama i ispitivanjima.

30.08.2012. 10:42:00
http://metro-portal.hr/ljudski-mozak-moze-se-hakirati/73610/