Metro-portal.hr

objavljeno 14.09.2012. 13:49:05
DODJELA

Ljudožder vegetarijanac hrvatski kandidat za Oscara

POGLEDAJTE VIDEO: Ljudožder vegetarijanac suvremena je mračna priča o uspješnom, ali nemoralnom i korumpiranom ginekologu

Hoće li Bitorajac očarati svjetsku filmsku industriju
Hoće li Bitorajac očarati svjetsku filmsku industriju (Arhiva)

Film Ljudožder vegetarijanac izabran je kao predstavnik hrvatske filmske industrije za selekcijski proces za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Nominacije za tu nagradu objavit će se 15. siječnja 2013., javljaju iz Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Film Branka Schmidta izabran je natpolovičnom većinom glasova, a u konkurenciji su bili i filmovi "Cvjetni trg" Krste Papića, "Ćaća" Dalibora Matanića, "Fleke" Alda Tardozzija, "Koko i duhovi" Daniela Kušana i "Noćni brodovi" Igora Mirkovića.

"Ljudožder vegetarijanac", snimljen u produkciji Tele filma, suvremena je mračna priča o uspješnom, ali nemoralnom i korumpiranom ginekologu koji svoje ambicije ostvaruje uz pomoć zagrebačkog podzemlja. Riječ je o adaptaciji romana Ive Balenovića s kojim je Schmidt surađivao i na prethodnom filmu "Metastaze".

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli osvojio je, među ostalim, Zlatne arene za režiju te za najbolju glavnu mušku ulogu (Rene Bitorajac) te nagrade domaće i međunarodne kritike, a bio je uvršten i u službenu konkurenciju uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi.

Ovogodišnja, 85. dodjela Oscara, održat će se u Hollywoodu 24. veljače.

14.09.2012. 13:49:05
http://metro-portal.hr/ljudozder-vegetarijanac-hrvatski-kandidat-za-oscara/73888/