Metro-portal.hr

objavljeno 15.08.2022. 10:01:00
OSVRT

Ljubičasti ciklus Mladena Žunjića

Istražujući širinu i dubinu svijeta određenog jednom, superiornom bojom, slikar realizira ciklus posvećen temi koja nas intrigira Postoji li paralelni svijet?

Ljubičasti ciklus
Ljubičasti ciklus (Mladen Žunjić)

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar, Mladen Žunjić autor vrlo opsežnog i zanimljivog ciklusa ulja i akrila na platnu većeg i velikog formata, umjetnik izrazito sklon jakom, eksplozivnom koloru, nedavno je realizirao novi ciklus.

Riječ je ciklusu akrila na platnu, uobičajene veličine, 100 x 90cm, s dominantom,ljubičastom, plavo ljubičastom bojom, koja se ponešena energetskim silnicama rasprostire na svim slikama u različitim kovitlajima, ponekad s više jezgri promjena, iznad sivkasto bijele površine na kojoj se primjećuju stanoviti potezi, neznatni većinom. Tu su i raznolike tvorbe u temeljnoj boji a koje nastavaju ovaj neobični svijet.

Silna nazočnost energije, mnoštvo energetskih silnica što struji u svim pravcima, ključni element Žunjićevog slikarstva i ovdje je vidljiv, možda ne toliko izražen, no tu je i dalje noseći napetost kompozicije.

Istražujući širinu i dubinu svijeta određenog jednom, superiornom bojom, slikar realizira ciklus posvećen temi koja nas intrigira Postoji li paralelni svijet?.

Uzburkani i uzbudljivi motivi Žunjićevog slikarstva izmjenjuju svoje oblike ,od unutarnjih gibajućih krugova do linija koje se jednostavno žele izravnati, uspraviti i više se ne savijati.

Posebice je zanimljiv odabir boje, pomalo hladne i distancirajuće, boje s okusom leda u stvaranju novoga, nepredvidljivoga i nepoznatoga.

Piše: Miroslav Pelikan
15.08.2022. 10:01:00
http://metro-portal.hr/ljubicasti-ciklus-mladena-zunjica/138889/