Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2013. 13:32:44
IMA NADE

Ljubazna djeca popularnija su među vršnjacima

Iako su svima puna usta neodgojene mladeži, istina je da se i među vršnjacima cijeni dobar kućni odgoj

Fotografija vijesti

Prema rezultatima istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta Californija u Riversideu malo i jednostavno dobro djelo moglo bi da doprinese smanjivanju nasilja među učenicima.

Većina roditelja svojoj djeci želi da budu sretna, dobra i da se dobro uklope u društvo. Prema ovom istraživanju, veza između ljubaznosti i prihvatljivog društvenog ponašanja, kao što je učiniti neko dobro djelo, ide u oba smjera, ne samo da sretni ljudi često čine dobro za druge, nego i prosocijalno ponašanje u ljudima budi smisao i osjećaj za dobrobit.

Znanstvenici su proveli prvi dugoročni eksperiment, analizirajući ljubaznost kod djece. Eksperimentom je obuhvaćeno više od 400 djece u dobi od devet do 12 godina koji pohađaju osnovne škole u Vancoveru.

Učenici su bili nasumično podijeljeni u dvije skupine - jedna se morala prisjećati  lijepih mjesta koje su posjetili, kao što su igrališta ili trgovački centri, a od druge se skupine tražilo da naprave dobro djelo, kao što je dijeljenje užine u školi ili pomaganja majci nakon stresnog dana na poslu.

"Dali smo djeci primjere dobrih djela, ali smo njima prepustili da odluče šta je to dobro djelo", rekla je Cimberly Sonter-Rais, psihologinja sa Sveučilišta British Columbia u Vancoveru.

Učenici su trebali procijeniti koliko ih je to učinilo sretnim i odabrati kolegu s kojim bi htjeli sudjelovati u školskim aktivnostima. Nakon četiri tjedna, obje skupine su izjavile da su bile sretnije, ali deca iz druge skupine koja su trebala učiniti dobro djelo, rekla su da su bila bolje prihvaćena kod kolega i da su drugi su učenici puno češće birali njih za svoje partnere u školskim aktivnostima.

"Ovako jednostavna intervencija ne samo da čini djecu sretnijima, nego ih i podstiče da se međusobno više podržavaju i toleriraju", rekla je Sonter-Rais. Prema njezinim riječima, nasilje među djecom najčešće eskalira u 4. i 5. razredu.

"Tražeći od učenika da se ponašaju ljubazno prema okolini, nadamo se da ćemo postići da se djeca u razredu slažu, smanjujući tako tenzije, netrpeljivost i nasilje među njima, pogotovo u tom uzrastu", rekla je psihologinja

06.01.2013. 13:32:44
http://metro-portal.hr/ljubazna-djeca-popularnija-su-medju-vrsnjacima/75830/