Metro-portal.hr

objavljeno 08.03.2014. 21:25:00
SAVJETI

Ljubavna pravila koja više ne vrijede

Sve se mijenja, pa tako i pravila u ljubavi koja nakon nekog vremena postanu zastarjela i nitko ih se više ne pridržava

Ljubavna se pravila mijenjaju
Ljubavna se pravila mijenjaju (FreeDigitalPhotos)

Što se se promijenilo u zadnje vrijeme teško je i nabrojati, pa nije čudno da su i ljubavna pravila koja su vrijedila do nedavno bila važeća postala stara i neupotrebljiva. Recimo, tijekom rješavanja problema stalnih svađa bračni su terapeuti sugerirali da ne treba govoriti "ti si mi danas digao tlak" nego "ja sam danas ljuta" i slično.

No, pokazalo se da u današnje doba ta varijanta više nije učinkovita, nego je potrebno upotrebljavati riječ "mi" koja djeluje puno pozitivnije, uzrokuje manje stresa i parovi postaju bitno sretniji i zadovoljniji.

Ništa novo, reći ćete, jer ako poslušate kako govore parovi u dugim vezama i brakovima, shvatit ćete da koriste rečenice poput "mi moramo pokušati/smisliti/napraviti".

Stoga terapeuti tvrde da je jezik koji koristite poput mjerača goriva u automobilu - na temelju izraza koji se najčešće koriste može se procijeniti trenutno stanje vaše veze, a što više koristite zamjenicu "mi", vaša veza ima bolju perspektivu. 

Jednako tako, pravilo da se u krevet ne ide ljut, tj. da se problemi moraju riješiti prije spavanja također je postalo zatarjelo, jer psiholozi vjeruju kako je bitno učinkovitije primjenjivati onu staru o jutru koje je pametnije od večeri i prespavati prije nego što se problemi počnu rješavati. Pritom pokušajte zaspati razmišljajući o lijepim stvarima.

Nevjerojatno, ali priča o maksimalnoj podršci partnera također se smatra zastarjelom, ma kako logično zvučala. Nova mantra je da se ne treba slijepo pridržavati te maksime jer prevelika potpora može biti štetna za vas. Jednostavno ga podržite poštovanjem i recite da vjerujete kako će sam/sama pronaći najbolje rješenje za svoj problem i tu završite s tom pričom.

08.03.2014. 21:25:00
http://metro-portal.hr/ljubavna-pravila-koja-vise-ne-vrijede/83685/