Metro-portal.hr

objavljeno 28.09.2009. 22:53:28
Slavlje u HNK-u

Ljiljana Gvozdenović proslavila 35. obljetnicu umjetničkog djelovanja

Povodom obljetnice u HNK-u u Zagrebu praizveden je balet "(Samoća)... Ipak je san" u koreografiji i režiji slavljenice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar, CROPIX)

Ljiljana Gvozdenović cijeli svoj radni vijek provela je u Baletu zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.

U predstavi se koriste tekstovi prerano preminuloga književnika Sime Mraovića iz njegova neobjavljenog djela "Doktor Biblije", te glazba Sorkočevića, Minkusa, Dvoraka, Papandopula, Wagnera, Griega i drugih.

Kostimografkinje su Dženisa Pecotić i Emina Tataragić. U predstavi je nastupila i primadona Ivanka Boljkovac, dramski umjetnik Tomislav Stojković te članovi Baleta HNK-a Mirna Sporiš, Dunja Novković, Maja Babac, Ivančica Mirošević, Anton Bogov, Benjamin Duran, Andrej Izmestjev i drugi.

Baletna umjetnica Ljiljana Gvozdenović rođena je u Vinkovcima 1955. a Školu za balet i ritmiku završila je u Zagrebu u klasi Tatjane Lucić-Šarić, te nakon školovanja dobila stalno radno mjesto u Baletu HNK-a.

Tijekom 35 godina umjetničkog rada plesala je solo i glavne uloge u baletima: "Giselle", "Đavo u selu", "Četiri temperamenta" i drugim. Gostovala je u inozemstvu, a koreografirala u Zagrebu i Splitu.

Veliki jubilej Ljiljani Gvozdenović čestitao je i ministar kulture Božo Biškupić u pismu što ga je pročitala intendantica HNK-a Ana Lederer. Biškupić ističe veliki doprinos Ljiljane Gvozdenović hrvatskom baletu. U ime baletnog ansambla slavljenici je osim Ane Lederer, čestitala i ravnateljica Baleta HNK-a Irena Pasarić. (Hina/Metro-portal)

28.09.2009. 22:53:28
http://metro-portal.hr/ljiljana-gvozdenovic-proslavila-35-obljetnicu-umjetnickog-djelovanja/23090/