Metro-portal.hr

objavljeno 31.08.2021. 12:31:00
TEHNIKA

Ljeto kod Tesle i Raspbery Pi

Pilot-projekt Makers' Community Hub dio je provedbe Akcijskog plana projekta Urban M, osmišljen uz uključivanje dionika

Raspberry Pi
Raspberry Pi (Arhiva)

U rujan ulazimo sa sedmim tjednom programa 'Ljeto kod Tesle' u sklopu kojeg nam u subotu 4. rujna 2021. dolazi Hrvatski robotički savez koji će nam pokazati sve o Raspberry Pi računalu i kako ga koristiti za robotiku, umjetnu inteligenciju i IoT projekte.

Radionica je besplatna i namijenjena djeci od 12 do15 godina (6., 7. i 8. razredi).

Vrijeme održavanja: subota, 4. rujna 2021., 15:00 - 19:00h
Broj polaznika: 8
Ciljna publika: uzrast 6.,7. i 8. razred (12-15 godina)
Obavezna je prethodna prijava sudjelovanja na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

O radionici:

Raspberry Pi je maleno i snažno računalo za područje automatike i robotike.
Na radionici polaznici će saznati:
1) Što je Raspberry Pi - ukratko o Raspberry pi računalu
2) Što je Raspbian operativni sustav
- što nam sve treba za pokrenuti računalo
- što se sve od alata nalazi u instalaciji Raspbian OS
3) Što je Node-RED - pokretanje i osnove
- upravljanje preko interneta - MQTT protokol
- napredni primjeri u Node RED - demonstracija (image recognition, chat aplikacija...).

O voditelju:
Željko Krnjajić mikroračunalima i edukacijom počeo se baviti 2011. godine u Robotičkom informatičkom klubu Popovača kao voditelj radionica i mentor mladih robotičara. Od 2016. godine profesionalni je tajnik Hrvatskog robotičkog saveza (HROBOS). Dobitnik je godišnje nagrade „Faust Vrančić" u 2018. godini za doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana u RH, posebno mladih. Zalaže se za uključivanje što većeg broja djece i mladih u robotičke aktivnosti i događanja te promociju tehničkog stvaralaštva u cijelosti. U zadnje vrijeme radi na popularizaciji Raspberry Pi računala kao idealne platforme za učenje raznih vještina s posebnim naglaskom na Internet of Things područje i područje računalnog vida (Computer Vision) u robotici.

O organizaciji:
Hrvatski robotički savez krovna je organizacija robotike u hrvatskoj tehničkoj kulturi koja organizira i koordinira edukaciju i ostale aktivnosti. Hrvatski robotički savez (HROBOS) osnovan je 15. prosinca 2012. godine kao povijesni slijednik Hrvatskog društva za robotiku osnovanog 17.12.1994. godine. Savez trenutno broji 16 udruga iz cijele Hrvatske. Između ostalog, bavi se razvijanjem i promocijom robotike i tehničke kulture u Republici Hrvatskoj, omogućuje cjeloživotno obrazovanje svih dobnih skupina, posebice djece i mladih, uključujući i osobe s posebnim potrebama, te pridonosi razvoju svojih članica. Savez organizira regionalne i državne škole robotike za djecu i mlade, te njihove edukatore. Osim toga, organizira Hrvatsku ligu robotičara, čiji pobjednici svake godine predstavljaju Republiku Hrvatsku na svjetskom robotičkom natjecanju RoboCup Junior.

Pilot-projekt Makers' Community Hub dio je provedbe Akcijskog plana projekta Urban M, osmišljen uz uključivanje dionika.

31.08.2021. 12:31:00
http://metro-portal.hr/ljeto-kod-tesle-i-raspbery-pi/133883/