Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2008. 02:35:20

Ljeto je doba filmskih festivala

Srpanj i kolovoz nude gotovo neprekinut niz zanimljivih filmofilskih događaja po Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Hassan Abdelghani)

Filmski festivali jednostavno hrvatskim filmofilima ne dopuštaju predah. Vukovarski festival u svom drugom izdanju pokazao je veliki korak u napretku i zrelosti. Produženo je trajanje na pet dana, povećan je broj filmova, uvedeni novi programi, a prvi puta su podijeljene i nagrade festivala.

Najboljim igranim filmom podunavskih zemalja proglašeni su mađarski ‘Pustolovi’. Najbolji kratki film je rumunjski ‘Ujutro’, a posebno priznanje dobio je švicarsko-njemački ‘Na rubu’. U vrlo dobroj konkurenciji dokumentaraca glavna nagrada je također otišla u Rumunjsku, zbog izvrsnog ‘Nemoj me shvatiti pogrešno...’, dok su posebna priznanja uručena mađarskoj ‘Zjenici našeg oka’ i zabavnom domaćem ‘Dobrodošli u Igrane’ Kristine Kumrić koji se pokazao sleeperom festivala. Vukovarski festival ima prave temelje da postane izvrsnim festivalom, jer kombinacija opuštenosti s posebnošću gledanja filmova na riječnom šlepu i vrlo dobrim izborom filmova svakako je dobitna. Treba samo privući i publiku izvan regije, ali ne izgubiti dosadašnje kvalitete.
Ovaj vikend završava i međunarodni festival kratkometražnog filma koji se po šesti put održava u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću. Riječ je o reprezentativnom izboru kratkog metra podijeljenog u čak 11 programa, dok se samo u konkurenciji prikazuje 45 filmova iz 24 zemlje. Tabor Film Festival već je izborio svoje mjesto na svjetskoj karti tog tipa festivala, a gledanje filmova koji se natječu za Veronikinu lubanju u ozračju dvorca Veliki Tabor izniman je doživljaj.

Odmah potom započinje Festival igranog filma u Puli, od 19. do 26. srpnja. Ovogodišnje izdanje donosi iznimno jak domaći program u kojem svoja nova ostvarenja prikazuju gotovo sva najjača redateljska imena u Hrvatskoj. Tako ćemo vidjeti nove filmove Brešana, Ogreste, Matanića, Ostojića, Rušinovića, Radića i Hadžića. Sve su bolji i programi stranih filmova, bilo da je riječ o natjecateljskom programu Europolis-Meridijani ili hrvatskim premijerama komercijalnijih naslova.

A da festivalski nomadi ne bi bili predugo na jednom mjestu, već 28. srpnja započinje Motovunski filmski festival čije će deseto izdanje tradicionalno privući filmofile, ali i horde mladih željnih cjelonoćnih provoda na motovunskim zidinama.

Piše: Piše: Sanjin Petrović
18.07.2008. 02:35:20
http://metro-portal.hr/ljeto-je-doba-filmskih-festivala/9974/