Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2011. 22:26:00
PREVENCIJA

Ljetno nevrijeme - kako izbjeći opasnosti

Olujno nevrijeme praćeno udarima munje česta je ljetna pojava; iako su šanse male da će vas munja udariti, tu opasnost ne treba podcijeniti

Ljetno nevrijeme
Ljetno nevrijeme (Shutterstock)

Nikada nemojte podcijeniti ljetno nevrijeme: tijekom mnogima omiljenog godišnjeg doba broj udara munja se znatno povećava, a time i rizik da od njih stradate. Nažalost mnogi spomenutu opasnost ne shvaćaju ozbiljno, ali kod Amerikanaca je priča sasvim suprotna. Stručnjaci iz NLST-a (National Lightning Safety Team) revni su promotori kampanje pod nazivom „When thunder roars, go indoors", što bi se u slobodnom prijevodu moglo reći da kad grmi i sijeva nemate što tražiti na otvorenom.

Hrvatska klima stabilna, ali...

Srećom, šanse da vas udari munja su se u posljednjih 30 godina znatno smanjile, a isto tako i smrtnost njome uzrokovana. Olujno nevrijeme praćeno grmljavinom i udarima munje karakteristično je za ekvatorijalno i tropsko područje, ali to ne znači da je Hrvatska pošteđena. Naša je zemlja u geografskom smislu na idealnom položaju - ona se nalazi u umjerenom klimatskom pojasu sjeverne polutke planeta,a zbog takvog položaja klimatske su prilike povoljne i umjerene bez ikakvih temperaturnih ekstrema. Sva četiri godišnja doba se normalno izmjenjuju. Među najznačajnijim čimbenicima koji utječu na vrijeme u Hrvatskoj su Atlantski ocean, ciklona, aniticiklona i zapadni vjetrovi. Hrvatska ima tu sreću da je štite Alpe i Dinaridi, planinski lanci koji primaju najviše padalina i koji sprječavaju daljnji prodor toplih južnih zračnih struja. Ali i po Hrvatskoj udaraju munje, i to najčešće one oblak-tlo. Znanstvenici ni dan danas ne znaju objasniti sve mehanizme koji stoje iza tog fenomena. Ono što znamo sigurno je da se javljaju u olujnim oblacima, u vulkanskim erupcijama, jakim šumskim požarima, nuklearnim eksplozijama, jakim snježnim olujama i u velikim uraganima.

Posljedice udara

Bilo kako bilo, posljedice njenog udara mogu biti kobne. Srećom, samo maleni dio osoba koje pogodi munja odmah premine. Kad je udar izravan smet je gotovo neizbježna, ali ako je udar neizravan (kad se struja raspršuje u području oko čovjeka i mjesta udara), posljedice su najčešće manje ozbiljne no ipak potencijalno kobne (zastoj srca, zastoj disanja, problemi s vidom i sluhom...)

Kako se zaštititi

Svi znaju da, kad se približava olujno nevrijeme praćeno grmljavinom koje Hrvatsku pogađa svake godine na desetke puta i to ne samo ljeti, najbolje rješenje je skloniti se u zatvoreni prostor. Nipošto se ne preporuča sklanjanje ispod stabala. Ali što ako vas nevrijeme zatekne nespremnima? U slučaju da ste na otvorenom izbjegavajte stajanje s raširenim nogama zbog mogućnosti stvaranja struje između njih. Čučnite, skupite ih što je više moguće s tim da vam glava bude među koljenima. Ako ste u skupini, obavezno se raštrkajte i budite što dalje jedni od drugih. Ponavljamo, nipošto se nemojte sklanjati ispod stabala, naročito ako su visoka. Gusta šuma je manje opasno sklonište sve dok ste dalje od niskih grana i stabala. Nadalje, potrebno je ukloniti bilo kakve metalne predmete sa sebe (sat, lančić...) i izbjegavati metalne predmete u okruženju na otvorenom (ograde, stupovi, telefonske kabine...). Ako ste na moru, tijekom nevremena nemojte biti kod brodova. Izbjegavajte suncobrane i drveće. Ako vas oluja zatekne dok ste u vodi, odmah izađite i ne zadržavajte se u njenoj blizini. Ako vam je automobil u blizini, sklonite s u njega, dobro zatvorite prozore i ne dodirujte vrata. Koliko god zvučalo nevjerojatno, imajte na umu da osobe koje pogodi munja nisu električno nabijene pa im slobodno pružite pomoć. Trenutna pomnoć može im spasiti život.

01.07.2011. 22:26:00
http://metro-portal.hr/ljetno-nevrijeme-kako-izbjeci-opasnosti/45398/