Metro-portal.hr

objavljeno 03.08.2013. 14:30:00
UŽIVANJE

Ljeti smo zdraviji, ljepši i sretniji

Toplo nam vrijeme pomaže pri popravljanju zdravstvenog stanja, a uz to donosi i ljepotu i sreću, pročitate zašto

Ljeto nam donosi prave stvari
Ljeto nam donosi prave stvari (Shutterstock)

Sunce može biti opasno ako se nezaštićeni previše izlažemo, no osim toga, ljeto je vrijeme kad nam priroda omogućava punjenje baterija na sve moguće načine koje bi trebalo iskoristiti.

Ljeto je idealno doba godine za kvalitetniju prehranu, popravljanje raspoloženja i poboljšanja tena i sveopćeg izgleda.

Ako se previše izlažemo ultraljubičastim zrakama, možemo dobiti opekline, oštetiti DNK i izazvati rak kože, no svejedno su one ključne za pokretanje određenih metaboličkih i kemijskih procesa u tijelu kojima se stvara vitamin D. Ovaj vitamin je ključan za apsorpciju fosfora i kalcija iz hrane i osnažuje imunološki sustav, stoga, sunce je ipak dobro za nas.

Uz to, sunce tjera depresiju, dokazano je mnogim istraživanjima, jer podiže razinu serotonina, hormona sreće, pa evo još jednog dobrog razloga za boravak na otvorenom. 

Serotonin nije jedini hormon koji se podiže izlaganjem suncu - tu je i melatonin koji je odgovoran za regulaciju sna, a na kraju priče pojačava seksualni nagon. Samo ovaj razlog je dovoljan za šetnju ...

Ljeto je idealno vrijeme za kvalitetniju i zdraviju prehranu zbog obilja svježih plodova, a u pravilu se ljeti jede svježe povrće i voće što nam regulira težinu i daje nam bolje raspoloženje. Za kraj, ljetna će vlaga u kombinaciji s toplinom i pravilnom njegom rezultirati blistavom i zdravom kožom, što će nam dodatno pojačati samopouzdanje.

Uživajte u ljetu!

03.08.2013. 14:30:00
http://metro-portal.hr/ljeti-smo-zdraviji-ljepsi-i-sretniji/79648/