Metro-portal.hr

objavljeno 27.02.2008. 23:30:32
Kućni ljubimci

Ljepota tropskog slatkovodnog akvarija

Donosimo vam sve što trebate znati o prebivalištu svojih omiljenih ribica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (FOTO: METRO)

Tropski slatkovodni akvarij je najrasprostranjeniji u akvaristici, kako zbog velikog izbora šarenih i zanimljivih ribica, tako i zbog velikog izbora akvarijskog bilja koje omogućuje aranžiranje smirujućeg kutka prirode u domu. Postavljanje tropskog akvarija, naravno, zahtijeva, obaveznu opremu.

Uz stakleni akvarij, potrebni su odgovarajući filter, rasvjeta i grijač primjerene jačine uz zadanu litražu akvarija. Možete se odlučiti za biotopski akvarij (zemljopisno određen kutak prirode s određenom vrstom bilja i riba) ili najčešći mješoviti akvarij. Ako želite imati akvarij s biljem, morate postaviti dobru podlogu, višeslojnu, debljine od 5 centimetara u prednjem dijelu akvarija do barem 10 centimetara u stražnjem dijelu akvarija.

U prednjem dijelu obično sadimo niskorastuće bilje koje ima i kraće korijenje, dok u stražnjem dijelu sadimo srednje i visokorastuće bilje, snažnijeg i većeg korijenja. Prije sadnje bilja postavljamo razne ukrase (po želji) kojima određujemo i raspored sadnje i izgled akvarija. Za pravilan rast i izgled bilja, kao i za ljepši izgled ribica, potrebna je i odgovarajuća rasvjeta. Količina svjetla (preporučuje se 0,5 do 1W po litri akvarija) ovisi o vrsti akvarija, količini i vrsti bilja.

Temperatura vode u tropskom akvariju ovisi o vrsti riba i bilja koje planiramo držati u njemu ali najčešće je to od 24 do 26 Celzijusevih stupnjeva, koje postižemo i održavamo akvarijskim, termostatski reguliranim grijačima. 

ODRŽAVANJE SLATKOVODNOG AKVARIJAPrije samog postavljanja akvarija potrebno je sve dijelove dobro očistiti,oprati i dezinficirati. Za to se preporučuje otopina kalij permanganata (hipermangan) koju možemo kupiti u ljekarni ili blaga otopina solne ili octene kiseline. Solna kiselina (blaga otopina) može se kupiti u bilo kojem dućanu. U svakom slučaju obavezno koristite rukavice. Nikako ne koristite sapune, deterdženete i ostalo.
Kad je akvarij postavljen, naseljen, ribice plivaju, bilje raste potrebno je redovito održavanje i testiranje parametara vode. Već i sama veličina akvarija utječe na stabilnost parametara vode zbog bolje biološke filtracije. Uglavnom je s većim akvarijima manje problema. Kad je voda u akvariju mehanički čista, to ne znači da je kvaliteta vode zadovoljavajuća i da ne treba izmjena i čišćenje.Zbog toga treba redovito (jednom tjedno) testirati vodu. Biološki procesi u akvariju,hranjenje,raspadanje hrane,izmet riba i truljenje otpalog lišća utječu na kvalitetu vode. Testiranje nam pomaže pravodobno i pravilno reagirati kako bismo spriječili neželjene poslijedice koje se najčešće manifestiraju kao bolest riba i prekomjeran rast neželjenih algi.
Preporučuje se djelomična izmjena vode, ne više od 25 - 30 posto, svakih 14 dana. Najčešća pogreška kod manjih akvarija je izmjena cjelokupne vode i pranje cijele podloge (šljunka) čime (željeći najbolje) zapravo potpuno poremetimo biološki sastav vode i često dolazi do bujanja algi, i prevelikog stresa za ribe i razvoja bolesti.

Piše: Piše: Krešimir Telebar
27.02.2008. 23:30:32
http://metro-portal.hr/ljepota-tropskog-slatkovodnog-akvarija-1/3665/