Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2015. 11:57:00
POVRŠNO?

Ljepota ipak ne dolazi iznutra?

Možemo se mi tješiti da je ljepota demokratska stvar i da stvatko može biti lijep na svoj načn, no austrijski znanstvenici tvrde drugačije

Nefertiti je i dalje ideal ljepote
Nefertiti je i dalje ideal ljepote (Arhiva)

Svatko je lijep na svoj način - vrlo zdrava filozofija koja sve više uzima maha našla se u problemima, jer jedno austrijsko istraživanje tvrdi da je to samo lijepa bajka, dok u stvarnosti postoji idealna ljepota koja objektivno postoji.

Naime, znanstvenici tvrde da su ljudi opsjednuti ljepotom koja pruža pouzdane informacije o plodnosti, uzrastu i zdravlju, pa je zbog toga mozak naučen prepoznavati pravu ljepotu koja je postala standard.

Prema njihovoj teoriji, estetska prosudba ljepote zamršena je mješavina genetskih, kulturoloških i objektivnih faktora kojima treba jako puno vremena za evoluciju, pa mi sada zapravo i dalje koristimo  standarde iz davnih vremena.

Tako su kao primjer bezvremenske i savršene ljepote znanstvenici naveli egipatsku kraljicu Nefertiti koja je živjela pred 3.300 godina i imala prepoznatljive karakteristike ljepote - istaknute jagodice, puna usta, bademaste oči, što i danas vrijedi za ideal ljepote.

Takvo ženstveno lice zrači plodnošću, pa neuroznanost tvrdi da su glavne karakteristike privlačnosti simetrija i seksualni diformzam, tjelesna razlika između mužjaka i ženki iste vrste.

Mozak, tvrde znanstvenici, brzo i automatski reagira na ljepotu koja ga asocira na dobrotu i izaziva osjećaj sreće poput dobitka na lotu, dok pogleda na lice koje se smatra nelijepim uzrokuje osjećaje kao da smo izgubili novac.

Stoga, ako ništa drugo, barem pokušajte izgledati kao Nefretiti ...

11.10.2015. 11:57:00
http://metro-portal.hr/ljepota-ipak-ne-dolazi-iznutra/94395/