Metro-portal.hr

objavljeno 25.10.2020. 09:01:00
SAVJETI

Ljekovitost i recepti od bundeve

U Europu ju je donio Kolumbo i služila je isključivo kao hrana za stoku, a danas se nalazi u mnogim vrstama jela jer je nutritivno bogata namirnica, koja je ukusna i lako probavljiva

Bundeva je sjajna!
Bundeva je sjajna! (Arhiva)

Za Indijance bundeva je bila važan izvor hrane jer im je pomagala da izdrže hladnu i dugu zimu, zbog čega su je predstavljali doseljenicima kojima je pak predstavlja nezaobilazan detalj blagdanskog stola za Dan zahvalnosti.

U Europu ju je donio Kolumbo i služila je isključivo kao hrana za stoku, a danas se nalazi u mnogim vrstama jela jer je nutritivno bogata namirnica, koja je ukusna i lako probavljiva.

Bundeva je bogata beta karotenom koji je snažan antioksidans za zaštitu organizma od utjecaja slobodnih radikala, sprječava razvoj malignih tumora i jača imunitet. Bogata je još i vitaminima B1, B2, B3, B6, C, E, K, mineralnim sastojcima željezom, kalijem ,kalcijem i fosforom te folnom kiselinom.

Ova namirnica idealna je za osobe koje pate od bolesti crijeva i želuca, a pomaže i kod upale debelog crijeva i zatvora. Smatra se diuretikom zbog čega se preporučuje osoba,a koje pate od gihta i artritisa.

Idealna namirnica za mršavljenje

Bundeva štiti zdravlje očiju, a odlična je jer je siromašna kalorijama i zasitna zbog čega se smatra idealnom namirnicom za mršavljenje.

Više savjeta pročitajte na portalu zenskisvijet.com

Piše: Ana Zibar/zenskisvijet.com
25.10.2020. 09:01:00
http://metro-portal.hr/ljekovitost-i-recepti-od-bundeve/128253/