Metro-portal.hr

objavljeno 22.08.2013. 20:02:00
PRORODA

Ljekovite moći srebra

S napretkom opće svijesti o korisnosti srebra moguće je kupiti razne tekućine i pripravke s koloidnim srebrom, kao i sprejeve za njegu kože

Voda se oduvijek čuva u srebrnim posudama
Voda se oduvijek čuva u srebrnim posudama (Arhiva)

Srebro nije bez razloga uvršteno u plemenite metale, jer osim toga što služi kao lijepo ukras našoj odjeći, posjeduje mnoga ljekovita svojstva kojih najčešće nismo niti svjesni. 

No, i tu postoje dvije stuje mišljenja, jer zagovornici alternativnih metoda se kunu u ljekovite moći srebra i tvrde da su jedina prepreka širokoj upotrebi farmaceutske tvrtke, dok oni koji njeguju znanstveni pristup i dalje na liječenje srebrom gledaju sa skepsom, ostajući u domeni teorije. 

Primjerice, stari Egipćani rane su obrađivali isključivo srebrnim skalpelima, a zanimljiv primjer može se naći i u osvajanjima Aleksandra Makedonskog, čiji su se vojnici često razbolijevali zbog pijenja iz bakrenih čaša, dok su časnici ostajali zdravi jer su pili iz srebrnih. 

Iz tih se razloga za čuvanje pitke vode oduvijek koriste srebrne posude, dok se u vremenima prije hladnjaka u flašu mlijeka ubacivao srebrni novčić kako bi se spriječilo da se mlijeko pokvari. 

U novije doba, 1880. godine razvijen je postupak dobivanja koloidnog srebra, izuzetno sitnih čestica u obliku pozitivnih iona koje se pokazalo učinkovitim u liječenju upala i rana, puno boljim rješenjem od srebrnog nitrata ili praha srebra.

Antibakterijsko djelovanje srebra i dalje se proučava, a s napretkom opće svijesti o korisnosti srebra moguće je kupiti razne tekućine i pripravke s koloidnim srebrom, kao i sprejeve za njegu kože.

22.08.2013. 20:02:00
http://metro-portal.hr/ljekovite-moci-srebra/80010/