Metro-portal.hr

objavljeno 20.09.2021. 10:30:00
FESTIVALI

Listopad u znaku 14. izdanja Subversive Festivala

Listopad u znaku 14. izdanja Subversive Festivala – uživo i online, za sve sladokusce

14. Subversive Film Festival
14. Subversive Film Festival (Arhiva)

14. izdanje Subversive Festivala održat će se od 3.  do  23. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija (Kino TuškanacDokukino KICKulturno informativni centarLeksikografski Zavod Miroslav Krleža i SKD Prosvjeta) te na online platformi volimdokumentarce.net. Očekuje nas bogati diskurzivni, natjecateljski i popratni filmski program, promocije knjiga, te izložba uz prisustvo brojnih svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista i uz ovogodišnju festivalsku temu Post-COVID demokracija: Etika borbe i poetika solidarnosti

Festivalska tema sažeta u sintagmi Post-COVID demokracije daje ukupnost perspektiva i zahtjeva za radikalnim prekidom s kontinuitetom dominacije i potrage za novim univerzumom u kojem senzualnost, igra, mir i ljepota postaju oblici egzistencije i stoga oblik samog društva, dok je Etika borbe i poetika solidarnostiizražava temeljni uvjet stvaranja otpora protiv izrabljivanja životinja, uništavanja prirode, odustajanja od sreće, opresije nad ženama, obmanjivanja djece, despotizma vojske i policije, razdvojenosti od samih sebe i općenito zatiranja sloboda. 

PROGRAM SUBVERSIVE FILM FESTIVALA

Natjecateljski i popratni program 14. Subversive Film Festivala održat će se od 3. do 10. listopada i donosi tridesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu. Filmovi iz selekcije Dine Pokrajac i Dragana Rubeše natjecat će se za nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film, a ocjenjivat će ih tročlani žiri u sastavu Pary El-Qalqili (redateljica i spisateljica), Callisto Mc Nulty (redateljica i spisateljica) i Ivan Ramljak (redatelj i kustos).

Filmski program otvorit će u nedjelju3. listopada u kinu Tuškanac nagrađivani hrvatski dokumentarac Tvornice radnicima Srđana Kovačevića o zlosretnoj sudbini samoupravljanja uz panel u kojem će sudjelovati i protagonisti filma, radnici tvornice ITAS. 

U dokumentarnoj konkurenciji ističu se još dvostruki pobjednik Visions du Réel Faya Dayi Jessice Beshir spiritualno putovanje u čijem su središtu rituali khata, najunosnijeg usjeva u Etiopiji i pobjednik Hot Docsa Ostrov  Svetlane Rodine i Laurenta Stoopa o stanovnicima izgubljenog otoka usred Kaspijskog mora. Tu su i Povratak u Reims (Fragmenti) Jean-Gabriel Périota inspiriran istoimenim romanom Didiera Eribona a naratorica je slavna glumica Adèle Haenel te friško sa svjetske premijere u Cannesu Futura, portret Italije kroz oči tinejdžera, koji potpisuje renomirani trio sineasta Pietro Marcello, Francesco Munzi i Alice Rohrwacher.

Iz igrane konkurencije izdvaja se gruzijsko remek-djelo Što vidimo kada gledamo u nebo? Aleksandrea Koberidžea, dobitnik nagrade FIPRESCI na ovogodišnjem Berlinaleu te čeznutljiva ljetna priča i idealan protulijek izolaciji Tsugua dnevnici proslavljenog portugalskog autora Miguela Gomesa i njegove partnerice Maureen Fazendeiro. Prema brojnim renomiranim filmskim kritičarima u pitanje je dosad najuspješniji filmski izdanak lockdowna.  

Tu su i pobjednik Locarna Osveta je moja, svi drugi plaćaju gotovinom, zaigrana posveta i dekonstrukcija azijskih B-akcijskih filmova, u režiji indonezijskog redatelja Edwina te Kutija uspomena libanonskog dvojica Joana Hadjithomas i Khalil Joreige, jedan od miljenika publike na ovogodišnjem Berlinaleu, koji užas libanonskog građanskog rata prezentira kroz priču o kćerki koja u Montrealu otkriva Pandorinu kutiju punu majčinih bilježnica, fotografija i kaseta iz odrastanja u Beirutu tijekom 1980-ih. Ističu se i pobjednik ovogodišnje sekcije Encounters na Berlinaleu, vijetnamska vizualna rapsodija Okus Lê Bảoa te Dragi drugovi! Andreja Končalovskog, dobitnik Posebne nagrade žirija u Veneciji o masakru pobunjenih radnika u ruskom industrijskom gradiću. 

POPRATNI FILMSKI PROGRAM

Iz popratnog filmskog programa izdvaja se retrospektiva švicarskog autorskog militanta Fredija M. Murera čiji dokumentarno-igrani hibridi pokazuju kako je usprkos naizgled idiličnom miljeu u Švicarskoj itekako moguće stvarati filmske naracije otpora i denuncirati društvo kontrole. Švicarski maestro dobitnik je prestižne nagrade za životno djelo Pardo alla carriera koja mu je uručena 2019. na Locarno Film Festivalu. 

U sklopu programa Film XX koji je posvećen ženskim filmskim narativima predstavljamo legendarnu njemačku vizualnu umjetnicu i sineasticu Ulrike Ottinger, poznatu po svojim osebujnim komadima koji isprepliću etnografiju, povijest i fantaziju. Prikazujemo njezin najnoviji dokumentarni film Pariški kaligrami (2020), filmsku poemu Parizu tijekom 1960-ih i redateljičinim formativnim godinama. 

Ovogodišnji Hommage posvećen je Amosu Vogelu (1921-2012), voditelju filmskog kluba Cinema 16 i autoru Film kao subverzivna umjetnost, nezaobilazne knjige za svakog pravog filmofila. Povodom 100. obljetnice njegova rođenja kustosica Petra Belc priredila je prigodni filmsko-diskurzivni program.  U sklopu projekta Kinematografije otpora u suradnji s MSU Zagreb i kustosicom Leilom Topić prikazujemo najnoviji film multimedijalne umjetnice Nicole Hewitt, spekulativno putovanje tragom neolitskih figurina u Podunavlju, Žene minorne spekulacije, koje će zatvoriti filmski dio festivala. 

SUBVERSIVE FORUM UŽIVO I ONLINE UZ SUDJELOVANJE RENOMIRANIH FEMINISTIČKIH AUTORICA

14. Subversive Forum pod voditeljstvom Karoline Hrge održat će se kombinacijom događanja uživo i online uz sudjelovanje svjetskih autorica i autora. Feministkinja, filozofkinja i politologinja Nancy Fraser održat će online predavanje koje će se baviti COVID-krizom i socijalnom reprodukcijom u postpandemijskom kapitalizmu. Profesor filozofije s Politehničkog instituta Worcester, kritički animalist John Sanbonmatsu održat će predavanje na temu antispecizma i klasne dimenzije opresije životinja. Pridružit će im se i Ashley Bohrer, čija su uža polja istraživanja intersekcionalnost, marksizam i društveni pokreti, te Lilijana Burcar, autorica u nas prevedene knjige Restauracija kapitalizma, repatrijarhalizacija društvaAlfredo Saad Filho, profesor političke ekonomije i međunarodnog razvoja na King's College u Londonu, održat će predavanje na temu autoritarijanizma u doba neoliberalnog kapitalizma s fokusom na Bolsonarovu administraciju. 

DVIJE PROMOCIJE KNJIGA

Izdvajamo i dvije promocije knjiga, veliki Jacques Rancière i Leonardo Kovačević predstavit će hrvatski prijevod nove Rancièreove knjige U kojem vremenu živimo? u izdanju udruge Bijeli val, dok će autorski trio Paško Bilić, Toni Prug i Mislav Žitko uz gostujuću online komentatoricu Ursulu Huws predstaviti svoju knjigu Politička ekonomija digitalnih monopola: proturječja i alternative komodifikaciji podataka u izdanju Bristol University Pressa. 

ALTEREKONOMSKI FORUM

AlterEkonomski forum kroz nekoliko panela koje će voditi Dimitrije Birač tematski fokusira 30. godišnjicu raspada SFRJ, kao i najavljeno uvođenje eura. Kroz razgovor s poznatim ekonomistom Costasom Lapavitsasom  diskutirat će se je li Hrvatska, kao zemlja europske periferije, spremna za euro i što će on značiti za strukturu njene ekonomije. Uoči panela od 11. do 15. listopada u suradnji sa SKD Prosvjeta i Arhivom Srba te kustosicom Davorkom Perić donosimo izložbu Detonacija u umjetnosti na kojoj će biti izložen čelični komadić Spomenika pobjedi naroda Slavonije, djelo kipara Vojina Bakića, preostao nakon njegova rušenja. Poetska jednostavnost i kritički moment upisuju ponovo Kamensku divu u kolektivnu memoriju, u medijski i fizički javni prostor, konkretnim materijalnim fragmentom skulpture koja i danas pruža otpor.

DVA SIMPOZIJA I ŠKOLA SUVREMENE HUMANISTIKE 

Iz bogatog programa izdvajamo još simpozij Privilegija manjine u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem posvećen piscu i filozofu Radomiru Konstantinoviću koji su osmislili Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović a održat će se 22. i 23. listopada u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža;  Antikapitalistički seminar koji se održava u sklopu Škole suvremene humanistike, u suradnji s portalom Slobodni Filozofski, te simpozij Gramsci danas posvećen talijanskom marksističkom filozofu i piscu Antoniju Gramsciju kojim ćemo najaviti novi broj časopisa Dossier Up&Underground koji povodom 130. godišnjice Gramscijeva rođenja donosi izbor iz Zatvorskih bilježnica te popratne eseje, a urednik je Luka Bogdanić

20.09.2021. 10:30:00
http://metro-portal.hr/listopad-u-znaku-14-izdanja-subversive-festivala/134234/