Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2010. 09:50:00
PREGLEDI U BOLNICAMA

Liste čekanja u Hrvatskoj - MR 114, CT 43, a ultrazvuk dojke 319 dana

Liste čekanja su dugačke zbog nedostatka uređaja ali i neotkazivanja termina i višestrukog naručivanja

MR
MR (Getty Images)

Prema podacima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, na pretrage magnetskom rezonancom (MR) u rujnu ove godine pacijenti su u bolnicama čekali prosječno 114 dana što je manje nego u siječnju kada se čekalo u prosjeku 126 dana, dok se na pretragu kompjuteriziranom tomofragijom (CT) čeka prosječno 43 dana u odnosu na siječanj kada se čekalo 58 dana.

U osam mjeseci ove godine, broj dana čekanja na ultrazvuk srca smanjen je sa 153 u siječnju na 103 dana u rujnu a ultrazvuk dojke sa 134 dana na 67, tvrde u Ministarstvu.

Napominju međutim da u analizi podataka o dužini listi čekanja treba imati u vidu da se pacijenti za istu uslugu naručuju u više zdravstvenih ustanova pa su time i na više listi čekanja. Pošto obave pregled u prihvatljivijem terminu ili pak od njega odustanu, neiskorištene termine u pravilu ne odjavljuju zbog čega mnogi propadaju. To se osobito odnosi na usluge za koje postoji veliki interes, poput MR ili ultrazvuka srca.

Iz podataka je također vidljivo da je lista čekanja na ugradnju endoproteze koljena tek neznatno smanjena sa 238 na 224 dana kao i ona za ugradnju endoproteze kuka gdje je čekanje smanjeno sa 288 na 247 dana.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da su čekanja na tu operaciju duga zbog rekonstrukcije operacijskih sala Klinike za traumatologiju KB Sestara milosrdnica, gdje se godišnje obavlja iznimno veliki broj takvih operacija. Dijelom je to i radi dugih listi čekanja nastalih zbog malih kapaciteta pojedinih bolnica a riječ je o bolnicama u Čakovcu, Zaboku, Koprivnici i Novoj Gradiški. Izuzimanjem tih ustanova, prosjek dužine čekanja značajno se smanjuje na oko 170 dana, navode u Ministarstvu.

Neotkazivanje termina

Na problem neotkazivanja neiskorištenih termina upozorava i ravnatelj najveće hrvatske zdravstvene ustanove KBC-a Zagreb Željko Reiner koji kaže da osoblje njegove bolnice telefonom svakodnevno kontaktira pacijente provjeravajući hoće li iskoristiti termin, kako bi se u suprotnome lista čekanja mogla pomaknuti. Reiner kaže da se u KBC-u na pretragu ili operaciju prosječno čeka 166 dana, ali da je lista realno manja i iznosi oko 3 mjeseca.

"Uvijek se govori o dugim čekanjima, ali nitko ne spominje i pozitivne primjere. Jedan takav je da se na ugradnju endoproteze kuka u našoj Klinici za ortopediju prije čekalo dvije godine, a da se sada čeka dva mjeseca, dok za pojedine zahvate više nema čekanja", ističe Reiner.

Na ugradnju endoproteze kuka i koljena tako se čeka 50-ak dana što, napominju u bolnici, ne postoji nigdje u Europi. Na endoproteze kuka u veljači je čekao 651 bolesnik a po posljednim podacima 22. listopada njih 119. Podaci pokazuju i da se u KB Zagreb na MR čeka se prosječno 96 dana, a na CT 28 dana,

Lista čekanja na ultrazvuk srca iznosi visokih 254 dana do čega je došlo, kako pojašnjavaju, u posljednjih mjesec dana zbog priljeva bolesnika iz drugih ustanova koje ih ne primaju na tu pretragu. Inače, na dva ultrazvučna uređaja obavi se 50 pregleda dnevno, što je daleko više od predviđenih normativa.

Dugo se čeka i na ultrazvuk dojke - 319 dana, no u bolnici ističu kako običan ultrazvuk dojke pacijentice obave u roku od trideset dana, ali čekanja produžava potreba da obave i onkološki pregled kod subspecijaliste onkologa. Od toga su, međutim, izuzete žene s temeljitom sumnjom na rak dojke, koje sve obave u nekoliko dana.

Inače, pritisak pacijenata raste pa je u listopadu, kada je u 445 bolničkih jedinica zabilježeno prosječno 4.379 naručivanja u jednom danu, povećan za 21 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada je bilo 3.630 narudžbi dnevno. Ukupna lista u bolnici trenutno sadrži više od 80 tisuća narudžbi.

Višestruko naručivanje

Podaci iz KB Sestara milosrdnica govore da su do kraja 2011. zaprimljene 93.000 narudžbi na razne pretrage i operacije. Na MR, kao jednu od najčešćih pretraga, čeka se 300 dana, a na lokacijama dječje bolnice u Klaićevoj 80, te u Klinici za traumatologiju 147 dana. Na pretragu CT-om čekanje prosječno iznosi 140 dana, pri čemu se na CT abdomena čeka između 90 do 120 dana, a na CT glave i kralježnice 60-do 70 dana. Na ultrazvuk srca lista čekanja prosječno iznosi 150 a ultrazvuk dojki između 60 i 80 dana.

Problem višestrukog naručivanja u Ministarstvu zdravstva namjeravaju riješiti informatizacijom, pa bi u tom sustavu doktori primarne zaštite dobili mogućnost direktnog naručivanja pacijenta čime bi se, smatraju, omogućilo kreiranje potpunih i točnih listi čekanja i eliminirali postojeće probleme.

U Ministarstvu također drže da je povećanje listi čekanja za pojedine usluge uzrokovano povećanjem broja traženih usluga i boljom dostupnošću visokospecijaliziranih dijagnostičkih metoda, kao i činjenom da je jedan dio pacijenata na listi da bi obavio svoj redoviti kontrolni pregled. Također kažu da je Odjel za nacionalne liste čekanja do rujna 2010. godine obavijestio 10.800 pacijenta o mogućnosti obavljanja dijagnostičke pretrage ili operativnog zahvata u drugoj ustanovi što je iskoristilo oko 5.000 bolesnika ili njih 45 posto.(hina/metro-portal)

11.11.2010. 09:50:00
http://metro-portal.hr/liste-cekanja-u-hrvatskoj-mr-114-ct-43-a-ultrazvuk-dojke-319-dana/51034/