Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2010. 08:06:43
ORKESTAR

Lisinski: Filharmonija milanske Scale oduševila publiku

Filharmonijom milanske Scale ravnao je dirigent Valerij Gergijev, zadovolja publika glazbenike je počastila dugačkim pljeskom

Lisinski
Lisinski (Goran Mehkek / CROPIX)

Ugledni europski i svjetski orkestar Filharmonija milanske Scale pod ravnanjem dirigenta Valerija Gergijeva nastupila je večeras u punoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvevši djela ruskih skladatelja Anatolija Konstantinoviča Ljadova i Petra Iljiča Čajkovskog.

Milanska filharmonija, koja je po treći put nastupila u Zagrebu, održala je večeras dvoipolsatni koncert na dar čiji će prihod biti namijenjen udruzi "Sve za nju" za žene oboljele i liječene od raka dojke.

Nadahnutim interpretacijama poetske minijature "Začarano jezero" Anatolija Konstantinoviča Ljadova, te "Koncertom za violinu i orkestar u D-duru" i "Četvrtom simfonijom u f-molu" Petra Iljiča Čajkovskog milanska filharmonija oduševila je zagrebačku publiku. Posebne ovacije izazvao je nastup svjetski poznatog violinista Leonidasa Kavakosa koji je kao solist nastupio u Koncertu za violinu i orkestar. Nakon dugotrajnog pljeska filharmoničari su za kraj, mimo predviđenog programa, odsvirali još i uvertiru u operu "Moć sudbine" Giuseppea Verdija.

Vrhunski glazbeni doživljaj nisu propustili ni predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kao ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Valerij Gergijev, koji je inspirativno ravnao večerašnjim koncertom, umjetnički je i glavni ravnatelj Marijinskog kazališta u Sankt Petersburgu. Smatra ga se i jednim od vodećih svjetskih dirigenata.

Drugi gost, violinist Leonidas Kavakos, povremeno nastupa u dvostrukoj ulozi dirigenta i violinista, a aktivan je i kao komorni glazbenik. U ciklusu "Lisinski subotom" Kavakos je održao uspješan koncert u sezoni 2006./2007.

Filharmonija milanske Scale do sada je dva puta nastupila u Koncetrnoj dvorani Vatroslava Lisinskog - 2002. pod dirigentskim vodstvom Riccarda Mutija, te 2004. kad je orkestrom ravnao Myung-Whun Chung.(hina/metro-portal)


11.11.2010. 08:06:43
http://metro-portal.hr/lisinski-filharmonija-milanske-scale-odusevila-publiku/51028/