Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2011. 17:40:50
EU IZVOR:

Lipanjski rok za završetak pregovora "vrlo tijesan"

Na posljednjoj međuvladinoj konferenciji pod mađarskim predsjedanjem 21. lipnja Hrvatska bi mogla zatvoriti jedno do dva poglavlja, možda više, "ali najvjerojatnije ne sva"

Kad će Hrvatska ući u EU?
Kad će Hrvatska ući u EU? (Wikipedia)

Vrlo je malo vremena preostalo da bi se sva poglavlja hrvatskih pristupnih pregovora mogla zatvoriti u lipnju ali "neki oblik političke odluke o završetku hrvatskih pregovora" trebao bi biti donesen na Europskom vijeću 23. i 24. lipnja jer se sljedeći sastanak na vrhu Europske unije održava tek u listopadu, rekao je u utorak u Zagrebu europski diplomatski izvor, piše Hina.

Zemlje članice EU-a "trenutno čekaju da Europska komisija predstavi zajednička pregovaračka stajališta za preostala poglavlja ... Očekujemo da će ih Komisija predstaviti 15. lipnja, što ostavlja vrlo malo vremena za zatvaranje svih poglavlja u lipnju", naglasio je izvor, dodajući da je takav vremenski okvir "vrlo tijesan".

Na posljednjoj međuvladinoj konferenciji pod mađarskim predsjedanjem 21. lipnja Hrvatska bi mogla zatvoriti jedno do dva poglavlja, možda više, "ali najvjerojatnije ne sva". Međutim, ono što je važno je politička odluka o završetku pregovora koja, ako ne bude donesena na Europskom vijeću 23. i 24. lipnja, mora čekati sljedeći summit u listopadu.

"Zato smatram da će neki oblik političke odluke o završetku hrvatskih pregovora" biti donesen u lipnju, rekao je izvor. Međutim, da bi se to dogodilo, prije toga bi se trebao postići dogovor o monitoringu. "Postoji puno stvari koje traže monitoring", kazao je izvor, dodajući da je razdoblje od zatvaranja svih poglavlja do ulaska u Europsku uniju, odnosno razdoblje tijekom kojega bi trajala ratifikacija pristupnog ugovora u zemljama članicama, što se procjenjuje na godinu i pol do dvije, poprilično dugo.

Stoga bi takav mehanizam praćenja ispunjavanja obveza preuzetih u pristupnim pregovorima, od završetka pregovora do ulaska RH u EU, davao osjećaj "održivosti i nepovratnosti" reformi. Isto tako, ako se zemlje članice slože s monitoringom, o čemu odluka još nije donesena, tada bi uz taj mehanizam trebalo uvesti i određene mjere koje bi se poduzele u slučaju da se monitoringom utvrde nedostaci. Europski diplomatski izvor smatra da je to odgovarajući mehanizam jer Europska komisija mora biti u potpunosti informirana i morala bi pratiti do koje mjere Hrvatska nastavlja ispunjavati uvjete. Mora se pratiti tzv. "track record", implementacija svega što je dotad stajalo na papiru, smatra izvor.

Hrvatskoj je za zatvaranje preostalo pet poglavlja: Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja.

Osim poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23), koje se smatra najvažnijim i najtežim u pregovorima, iznimno je važno i poglavlje Tržišno natjecanje (8), s problemima preustroja brodogradilišta i čeličnom industrijom. Ono je "politički veća prepreka od poglavlja 23", smatra diplomatski izvor.

Neki diplomatski izvori kalkuliraju da bi se, ako sva poglavlja ne budu zatvorena 21. lipnja, mogla organizirati još jedna međuvladina konferencija u razdoblju od summita 24. lipnja do kraja mađarskog predsjedništva 30. lipnja ili na samom početku poljskog predsjedanja, a kao mogući datum spominje se 7. srpnja. Što se tiče unilateralne izjave o nekočenju drugih zemalja regije na njihovu putu u EU, koju bi Zagreb navodno trebao objaviti prije potpisivanja pristupnog ugovora što je spomenuo francuski izvor u ponedjeljak tijekom posjeta Zagrebu, o tome još nije donesena odluka, kazao je europski izvor. Francuski je dužnosnik u ponedjeljak rekao da će Hrvatska prije potpisivanje pristupnog ugovora objaviti unilateralnu izjavu o tome "da teškoće iz prošlosti neće biti prepreka za ulazak drugih zemalja u EU".

31.05.2011. 17:40:50
http://metro-portal.hr/lipanjski-rok-za-zavrsetak-pregovora-vrlo-tijesan/59532/