Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2010. 15:47:49
DIRK LANGE:

Lipanj će biti mjesec masovnog zatvaranja i otvaranja poglavlja

Glavni pregovarač Europske komisije za Hrvatsku napominje da će veliku ulogu u lipnju imati i Serge Brammertz

(Wikipedia)

Dirk Lange, glavni pregovarač Europske komisije (EK) u pregovorima s Hrvatskom i šef odjela za Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje, izjavio je da će lipanj, što se EK i Hrvatske tiče, uistinu biti mjesec masovnog zatvaranja pregovaračkih poglavlja i otvaranja preostalih, a da smo poglavlje 23 mogli ranije otvoriti da smo imali punu suradnju s Haaškim sudom, te da će stoga lipanj biti i Brammertzov mjesec.

U lipnju bi, kako je rekao Lange u razgovoru za Privredni vjesnik u novom broju, mogla biti zatvorena poglavlja Promet, Porezi, Financijska kontrola i poglavlje Javnih nabava, čije "reguliranje znači prevenciju korupcije", a do kraja godine bi se moglo zatvoriti i poglavlje o Poljoprivredi.

"Reguliranje javnih nabava znači prevenciju korupcije. To je srž poglavlja", rekao je Lange i dodao da je Europska komisija vidjela "mnogo napretka kad je riječ o zakonima, ali i o provedbi i pripremi".

Što se tiče poglavlja 23 o Pravosuđu, Lange je bio neodređeniji, ogradivši se riječima kako je "o svemu u tom poglavlju prodiskutirano s hrvatskom stranom i nema novih tema nepoznatih Hrvatskoj". Mišljenja je također da je RH to poglavlja mogla otvoriti da je bilo pune suradnje s Haaškim sudom.

"Lipanj će biti Brammertzov mjesec, ide na Vijeće sigurnosti 18. lipnja. Nadamo se raspraviti s članicama ovo poglavlje tijekom lipnja. Ali, mislim da imamo šanse, pripremamo pregovaračke pozicije i prijedlog mjerila", kaže Lange.

Govoreći o potvrdi rezultata u tom poglavlju ukazao je na donošenje novih zakona ali i nedostatak njihove primjene u praksi. Osvrnuo se na količinu neriješenih slučajeva na, primjerice, zagrebačkom Općinskom sudu i zapitao se da li bismo iz tog primjera mogli zaključiti da se radi o vladavini prava.

Lange se nada da bi se u lipnju moglo otvoriti i poglavlje Tržišno natjecanje, s brodogradnjom kao središnjom temom.

"Nadam se da će otvaranje zaista biti u lipnju... vidjet ćemo se što će se dogoditi nakon novog kruga natječaja za privatizaciju", kazao je Lange.

Najavio je veliku raspravu sa zemljama članicama o tom poglavlju, ali nije mogao predvidjeti koliko će dugo ona potrajati. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 15:47:49
http://metro-portal.hr/lipanj-ce-biti-mjesec-masovnog-zatvaranja-i-otvaranja-poglavlja/39550/