Metro-portal.hr

objavljeno 04.11.2012. 15:55:00
KAD HORMONI PODIVLJAJU

Lijepe žene opasne su za muško srce

Ubrzani puls i znojni dlanovi poznati su znakovi instant privlačnosti

Ljepota može biti pogubna
Ljepota može biti pogubna (Shutterstock)

No, posljednja studija pokazuje da samo 5 minuta koje muškarac provede s lijepom nepoznatom ženom stvara toliko stresa da može biti kobno po njegovo srce. Efekti su najgori za muškarce koji misle da nisu u "istoj kategoriji" sa sugovornicom, no unatoč tome pokušavaju privući njezin interes.

Za te muškarce, tvrde znanstvenici, nivo stresa jednak je iskakanju iz zrakoplova. Nivo kortizola skače još i više, što otvara mogućnost za srčani ili moždani udar. "Izlaganje fizičkom i psihičkom stresu na duži period vremena može kronično podići nivo kortizola u krvi. To pak može imati koban učinak na zdravlje jer potiče različite probleme poput miopatije, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i impotencije", navode istraživači.

Naime, tim je pratio nivo kortizola u 84 muškarca prije i nakon što su bili u društvu s lijepom nepoznatom ženom. Istraživači su otkrili da je nivo ovog hormona ostao isti kad su dva muškarca ostala u sobi, međutim rastao je kad je muškarac ostao sam s ženom koja mu je atraktivna.

"Tijekom istraživanja zaključili smo da prisustvo lijepe žene kod većine ispitanih muškaraca može inducirati percepciju šanse za vezom. I dok neki mogu izbjegavati atraktivne žene jer smatraju kako su ispod njihovog nivoa, većina će reagirati određenim stupnjem napetosti i hormonalnom reakcijom. Studija daje dokaze kako takva interakcija može utjecati na lučenje kortizola", navode znanstvenici.

Male količine ovog hormona korisne su jer obnavljaju energiju tijekom kritičnih situacija, međutim velike količine potencijalno su opasne.

04.11.2012. 15:55:00
http://metro-portal.hr/lijepe-zene-opasne-su-za-musko-srce/39121/