Metro-portal.hr

objavljeno 02.09.2014. 16:09:00
DIZAJN

Lijepe stvari čine nas sretnima

Ako ste okruženi lijepo dizajniranim stvarima bit ćete dobro raspoloženi i sretni, pokazalo je istraživanje

U lijepoj i funkcionalnoj kuhinji kreativnije se kuha :)
U lijepoj i funkcionalnoj kuhinji kreativnije se kuha :) (Arhiva)

Sreća se može postići tako da se okružite dobro dizajniranim svakodnevnim predmetima, jer oni imaju isti učinak na naše zadovoljstvo i rasploženje kao i vježbanje ili promatranje umjetničkih djela, pokazalo je istraživanje. 

Lijepi i funkcionalni predmeti uz to nas čine smirenijim, a smiren i zadovoljan um može osloboditi sav svoj kreativni potencijal. Uz to, smanjuju nam negativne misli za čak trećinu, dok nam samo funkcionalni predmeti pojačavaju negativne osjećaje za više od dvadeset posto.

No, s druge strane, predmeti koji imaju nisku razinu funkcionalnosti smanjuju nam kreativnost za gotovo polovicu, pa je stvarno potrebno svoj prostor napuniti lijepim i funkcionalnim predmetima koji će nam dati nove ideje.

Ljepota potiče stabilne dugoročne pozitivne osjećaje te djeluje katarzično na negativne osjećaje, pa nam šetnja u prirodi ili uz more može nam poboljšati raspoloženje

Što reći osim - trkom do najbliže trgovine i kupite makar neke lijepe solenke, popravit će vam dan svaki put kad ih pogledate. 

02.09.2014. 16:09:00
http://metro-portal.hr/lijepe-stvari-cine-nas-sretnima/85486/