Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2011. 07:41:00
TESTIRANJA U TIJEKU

Lijekovi za prevenciju raka dojke i jajnika

Znanstvenici intenzivno testiraju dva lijeka koja bi se mogla koristiti u prevenciji raka dojke i jajnika

Lijevo - zdrava dojka, desno - rak dojke
Lijevo - zdrava dojka, desno - rak dojke (Wikipedia)

Lijek za prevenciju raka dojke i jajnika više nije daleka budućnost, zaključili su znanstvenici na kongresu Udruge za kliničku onkologiju u Chicagu. Optimizam temelje na novim istraživanjima koja pokazuju veliki napredak na području liječenja i prevencije karcinoma koji ugrožava život žena.

Intenzivno se testiraju dva lijeka s preventivnim djelovanjem. Jedan od njih je aromasin koji ograničava lučenje estrogena i koji se pokazao djelotvornim kod žena koje su prošle menopauzu. Šestogodišnje istraživanje provedeno je na uzorku od 4560 žena iz SAD-a, Kanade, Španjolske i Francuske koje su imale rak dojke ili su se ubrajale u rizičnu skupinu. Ispitanice koje su uzimale lijek bile su nakon tri godine 30% zdravije od ispitanica iz placebo skupine.

"Na aromasin gledamo kao na novu mogućnost prevencije raka dojke", rekao je voditelj istraživanja Paul Goss s Harvarda. Među nuspojavama lijeka su umor, nesanica, valovi vrućine i bolovi u zglobovima.

Drugo istraživanje odnosi se na lijek avastin koji bi mogao pomoći u prevenciji raka jajnika. Istraživanje je, anime, pokazalo da se tumor kod pacijentica koje su uz kemoterapiju dodatno uzimale avastin vraćao u dvostruko manje slučajeva. Avastin blokira nastajanje krvnih žila koje su tumoru potrebne za rast. 

09.06.2011. 07:41:00
http://metro-portal.hr/lijekovi-za-prevenciju-raka-dojke-i-jajnika/59908/