Metro-portal.hr

objavljeno 14.08.2009. 15:43:56
OTKRIĆE

Lijekovi za osteoporozu učinkoviti protiv gripe

Lijekovi Aredia i Reclast učinkovito napadaju i ubijaju stanice zaražene virusima H1N1 i H5N1

(Getty Images)

Znanstvenici iz Hong Konga objavili su kako su u istraživanjima otkrili da bi dva postojeća lijeka za osteoporozu mogla biti učinkovita u borbi protiv virusa gripe i to sojeva H1N1 i H5N1 (svinjske i ptičje gripe).

Radi se o pamidronatu i zoledronatu koje farmaceutska kompanija Novartis AG prodaje pod nazivima Aredia i Reclast, javlja Reuters.

Istraživači su u pokusima ljudske stanice zaražene dvama virusima izložili djelovanju navedenih lijekova. Uočeno je kako su lijekovi potaknuli proizvodnju bijelih krvnih stanica tipa yd-T, koje su napale i ubile zaražene ljudske stanice. Virusi gripe mogu se replicirati samo u živim ljudskim ili životinjskim stanicama pa bi, prema istraživačima, jedan od najučinkovitijih načina za njihovo zaustavljanje bila eliminacija zaraženih stanica.

Znanstvenici su naglasili kako je ovo otkriće iznimno važno jer bi ovi lijekovi mogli pojačati imunološke reakcije, a to je u slučaju virusa gripe iznimno važno jer oni stalno mutiraju čime se drastično smanjuje učinkovitost starih, ali i novih cjepiva.

Nastavak istraživanja trebao bi uslijediti uskoro, a u njemu će učinke lijekova testirati prvo na životinjama, a nakon toga i na ljudima.

14.08.2009. 15:43:56
http://metro-portal.hr/lijekovi-za-osteoporozu-ucinkoviti-protiv-gripe/20315/