Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2011. 11:00:00
PETLJANJE S MOZOGM

Lijek za brisanje trauma postoji

Kanadski znanstvenici tvrde da traumatična sjećanja mogu biti izbrisana uz pomoć lijeka protiv stresa

Kako promijeniti traumatična sjećanja?
Kako promijeniti traumatična sjećanja? (Deviantart)

Naša bolna sjećanja mogla bi biti izbrisana zahvaljujući lijeku koji reducira stres, ustvrdila je skupina kanadskih znanstvenika dodajući da je njihovo istraživanje revolucionarno i da će uvelike izmijeniti način suočavanja s problemom traumatičnih iskustava. Dakle, prema priopćenju sa Sveučilišta Montreal, u slučaju prisjećanja na nasilna i traumatična iskustva dok je pacijent pod utjecajem lijeka metyrapona smanjuje se sposobnost mozga da ponovo 'snimi' negativne emocije vezane za spomenuta iskustva.

Istraživanje je provedeno u Centru za proučavanje ljudskog stresa u bolnici Louis-H. Lafontaine i ono potkopava tvrdnje da se sjećanja ne mogu izmijeniti jednom kad ih mozak zapamti.

„Metyrapone je lijek koji znatno snižava razinu kortizola, hormona stresa koji je povezan s prisjećanjem", objasnila je voditeljica istraživanja Marie-France Marin. Redukcijom kortizola tijekom perioda u kojem se formiraju nova sjećanja može se smanjiti intenzitet negativnih emocija. Rezultati istraživanja nude novu nadu za žrtve nasilnih zločina i one koji pate od PTSP-a. „Naša saznanja mogu pomoći ljudima da se nose s traumatičnim iskustvima jer im nude mogućnost da tijekom terapije 'presnime' određene emocionalne dijelove svojih sjećanja", kazala je Marin.

U istraživanju su sudjelovala 33 muškarca. Istraživanje je između ostalog uključivalo učenje detalja priče koja je opisivala i neutralne i negativne događaje. Jednoj skupini muškaraca dana je jedna doza metyrapona, a druga je dobila dvostruku dozu. Treća skupina je dobila placebo.

„Otkrili smo da su muškarci koji su dobili dvostruku dozu metyrapona imali poteškoća prilikom pokušaja da se prisjete negativnih događaja iz priče s tim da nisu imali nikakvih problema u pamćenju neutralnih dijelova priče", rekla je Marin.

Metyrapon se više ne proizvodi u komercijalnom smislu, ali znanstvenici se ipak nadaju da će ovo istraživanje postaviti čvršće temelje za nova istraživanja i kliničke tretmane.

Piše: Karin Wasteson/MWN, Metro portal
28.05.2011. 11:00:00
http://metro-portal.hr/lijek-za-brisanje-trauma-postoji/59368/