Metro-portal.hr

objavljeno 02.04.2011. 09:11:55
SPAVA VAM SE?

Lijek protiv proljetnog umora

Proljeće je stiglo, dani su duži, a mi smo bezvolji i bez energije? Pomoći će provjetravanje prostorija i probrana prehrana

Proljetni umor

Krivac za proljetnu pospanost upravo je svjetlost koja je dobra za borbu protiv depresije jer potiče serotonin, ali u isto vrijeme spriječava lučenje melatonina što remeti ritam spavanja. Baš iz tog razloga mnogim se ljudima pojačano spava tijekom dana u proljeće.

Bečko društvo za promociju zdravlja kaže da bi trebalo što više uživati u dnevnoj svjetlosti, ne zaboraviti na često provjetravanje prostorija jer se tako naš mozak opskrbljuje kisikom. Još bi bilo bolje povezati provjetravanje s vježbama istezanja ispred otvorenog prozora.

Kretati se treba tijekom cijele godine, a u proljeće treba što više vremena provoditi vani, šetati se, voziti biciklom - sve je to dobro i za imunitet i energiju, ne samo za fitnes, a koristit će i vašoj obitelji.

Hrana takošer igra veliku ulogu, tvrde bečki nutricionisti - salata, rotkvice i mladi luk prepuni su vitamina i minerala i potiču imunitet. Dok čekamo rotkvice pomoći će nam i staro povrće: karfiol, mrkva, kupus, koje ima istu funkciju i korisno je organizam kojem treba pojačana doza vitamina.

02.04.2011. 09:11:55
http://metro-portal.hr/lijek-protiv-proljetnog-umora/57250/