Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2012. 18:48:39
TABLETAMA DO VITKOSTI

Lijek protiv pretilosti uskoro na tržištu

Iako je povjerenstvo FDA dalo zeleno svijetlo eksperimentalnom lijeku protiv pretilosti, pojedini stručnjaci su zabrinuti zbog mogućih opasnih nuspojava

Savjetodavno povjerenstvo američke savezne uprave za hranu i lijekove (FDA) dalo je u četvrtak zeleno svjetlo eksperimentalnom lijeku protiv pretilosti, koji bi mogao postati prvi novi lijek u borbi protiv epidemije pretilosti u više od deset godina, javlja Hina.

Eksperimentalna tableta farmaceutske tvrtke Arena Pharmaceuticals Inc koja sadrži lorkaserin dobila je glasove 18 članova odbora, dok su njih četvero bili protiv, što je približava odobrenju za puštanje u promet na američkom tržištu.

Unatoč zelenom svjetlu, dio članova odbora smatra da ipak postoje razlozi za zabrinutost zbog mogućeg učinka lijeka na srčane zaliske te zbog umjerenog gubitka težine koji lijek postiže.

Taj je lijek ranije FDA odbio zbog zabrinutosti oko njegova mogućeg kancerogenog efekta. Naime, lijek je kod laboratorijskih štakora izazivao pojavu tumora, no kompanija je podnijela dokaze o tome da takvog učinka nema kod čovjeka.

"Iako nije idealan lijek, on može biti koristan", kazao je član povjerenstva Daniel Bessesen, ravnatelj odjela za endokrinologiju zdravstvenog centra u Denveru. Lorkaserin blokira osjećaj gladi u mozgu na način na koji je to radio lijek fen-fen koji je povučen s tržišta nakon što se utvrdilo da ima opasne nuspojave.

FDA, koji u pravilu poštuje mišljenje povjerenstva, konačnu bi odluku o novom Areninom lijeku trebao donijeti do 27. lipnja.

Kriteriji koje je FDA postavila za odobravanje novih lijekova za debljinu vrlo su visoki baš zbog toga što su za taj lijek zainteresirani milijuni ljudi širom svijeta, pa tvrtki može donijeti golemu zaradu.

Trenutačni učinak odobrenja odbora bio je udvostručenje vrijednosti dionica te farmaceutske tvrtke na burzama.

Arenin lijek jedan je od tri nova lijeka za liječenje pretilosti koji nastoje dobiti odobrenje FDA.

11.05.2012. 18:48:39
http://metro-portal.hr/lijek-protiv-pretilosti-uskoro-na-trzistu/70891/