Metro-portal.hr

objavljeno 20.08.2012. 14:26:00
PROSTANGLANDIN

Lijek protiv ćelavosti na policama za dvije godine

Istraživači su uvjereni kako će lijek baziran na njihovom otkriću pomoći i onima koji su već ćelavi i natjerati folikule da se aktiviraju, što bi vratilo kosu na ćelave glave

Hoće li aerodromi za muhe postati prošlost?
Hoće li aerodromi za muhe postati prošlost? (Arhiva)

Još su početkom godine američki dermatolozi objavili pronalazak enzima odgovornog za ćelavost, a od tog je trenutka krenula utrka za izradu losiona koji bi bio pravi lijek za ćelavost. Naime, enzim prostanglandin D2 upravlja folikulima i daje signal za prekid proizvodnje kose.

Znanstvenici su proučili 250 gena koji su uključeni u gubitak kose i došli do zaključka da je upravo onaj koji kontrolira razinu prostanglandina D2 ključan za razvoj ćelavosti.

Dermatolozi koji su otkrili enzim pregovaraju s farmaceutskim tvrtkama zainteresiranim za proizvodnju lijeka za ćelavost, no na tržištu već ima lijekova koji snižavaju razine PGD2 a koriste se za tretmane astme.

Naime, isti je enzim aktivan i u bolestima dišnog sustava, pa kako već postoje lijekovi u kojima je taj enzim prisutan, razvoj losiona za liječenje ćelavosti ne bi trebao trajati dugo.

Što je još važnije, istraživači su uvjereni kako će lijek baziran na njihovom otkriću pomoći i onima koji su već ćelavi i natjerati folikule da se aktiviraju, što bi vratilo kosu na ćelave glave.

20.08.2012. 14:26:00
http://metro-portal.hr/lijek-protiv-celavosti-na-policama-za-dvije-godine/73401/