Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2012. 16:45:37
ZATVORSKA KAZNA

Liječnik koji je pronašao Bin Ladena osuđen zbog izdaje

Pakistanski sud osudio je dr.Šakila Afridia na 33 godine zatvora zbog izdaje, odnosno pomaganju CIA-u da locira Osamu bin Ladena

Fotografija vijesti

Pakistanski liječnik koji je pomogao američkoj obavještajnoj agenciji da pronađe Osamu bin Ladena osuđen je na 33 godine zatvora, službeno je objavljeno u srijedu, javlja Hina.

Šakil Afridi bio je optužen za izdaju jer je organizirao lažnu akciju cijepljenja i tako prikupljao informacije za CIA-u, javlja BBC.

Američki ministar obrane Leon Panetta potvrdio je u siječnju da je dr. Afridi prikupio DNK pomoću kojega je SAD locirao traženoga čelnika mreže Al Kaide.

Bin Ladena su u svibnju 2011. na sjeverozapadu Pakistana u gradu Abbottabadu ubile američke snage, a taj je događaj izazvao sukob s Pakistanom jer je vladu u Islamabadu postidjelo otkriće da je Bin Laden živio u Pakistanu.

Presuda liječniku vjerojatno će razljutiti Washington jer se SAD nadao da će Pakistan, kao zemlja koja od Amerike dobiva milijarde dolara pomoći, osloboditi Afridija. trenutak je osjetljiv, ocijenio je Reuters, jer Pakistan i SAD upravo pregovaraju o ponovnu otvaranju pakistanskih opskrbnih pravaca za NATO-ove snage u Afganistanu.

23.05.2012. 16:45:37
http://metro-portal.hr/lijecnik-koji-je-pronasao-bin-ladena-osudjen-zbog-izdaje/71283/