Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2011. 15:25:00
SPORNA ZDRAVSTVENA REFORMA

Liječnici prosvjedovali ispred HZZO-a

U organizaciji Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, danas je ispred Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje održan mirni prosvjed tridestak liječnika obiteljske medicine

 Liječnici su prosvjedovali zbog, kako su rekli, "nasilja koje nad njima provode zdravstvene vlasti reformom u hodu", prenosi Hina. Informatički programi koje je, kažu, za njih odabrao osiguravatelj, uglavnom su skrojeni samo za potrebe HZZO-a, što im otežava rad s pacijentima, a pri najmanjem propustu u unošenju podataka liječnici se kažnjavaju tisućama kuna uskrate od glavarine za pacijente.

Opterećeni su kaznama koje su se zaredale posljednjih mjeseci, pa su, kako su rekli, prisiljeni više pažnje posvećivati unošenju administrativnih podataka u računalo, nego pacijentima. Protive se, kažu, obavljanju administrativnih poslova za zdravstveno osiguranje, provjeravanju polica osiguranja, usklađivanju radnog staža pacijenata s izdavanjem ortopedskih pomagala, vađenju krvi u ordinacijama, popunjavanju kadrovskih manjaka u reorganizaciji hitne pomoći, a jedini zadovoljni novim reformama su zdravstvene vlasti.

Povod za prosvjed je, po riječima predsjednika KOHOM-a Maria Malnara, namjera HZZO-a da s tri liječnice obiteljske medicine raskinu ugovore jer su, kako su naveli, ukazivale na nepravilnosti u poslovanju HZZO-a. "Liječnice su dulje vrijeme upozoravale HZZO kako ne mogu raditi na onaj način na koji Zavod od njih zahtjeva - da počnu koristiti program koji je propisao HZZO, koji liječnicama nije omogućio da znaju sve podatke o pacijentima te ih dovodio u situaciju da griješe u radu s pacijentima", rekao je Malnar.

HZZO ih je, nakon toga, financijski kaznio i pokrenuo raskid ugovora s njima, rekao je Malnar zatraživši da HZZO prestane kažnjavati liječnike za administrativne pogreške. Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je kako svi u sustavu zdravstva moraju poštivati zakone te da će arbitražni sud HZZO-a odlučiti hoće li raskinuti li ne ugovore s tri liječnice, koje ni nakon opetovanih poziva da izaberu novi licencirani informatički program to nisu učinile.

Dodao je kako kako su od 5.500 liječnika samo one u upravnom sporu s HZZO-om te da, dokaže li im se kršenje zakona, postoji mogućnost da im se raskine ugovor s HZZO-om. U tom slučaju HZZO će, rekao je Milinović, njihove pacijente preusmjeriti drugim pacijentima te neće biti dovedena u pitanje njihova zdravstvena zaštita.

09.03.2011. 15:25:00
http://metro-portal.hr/lijecnici-prosvjedovali-ispred-hzzo-a/56286/