Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2010. 12:14:10
ISTRAŽIVANJE

Liječnici na pragu otkrića učinkovitog testa za rano otkrivanje raka jajnika

Istraživanje koje bi moglo spasiti tisuće života donijelo je zadivljujuće rezultate

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Rak jajnika podmukli je ubojica jer ga se u više od 80 posto slučajeva otkriva u već poodmakloj fazi kada je prekasno za uspješno liječenje s obzirom na to su mu simptomi nezamjetljivi  U Sjedinjenim Državama otkrije se godišnje više od 20,000 slučajeva, a 15,000 žena godišnje izgubi bitku s tom bolešću.

Jednostavan test iz krvi nakon kojeg slijedi pregled ultrazvukom omogućit će dijagnozu bolesti prije nego tumori izazovu simptome te će statistika preživljavanja biti znatno bolja. Prema Američkom društvu za rak, kad se tumor pronađe u ranoj fazi, petogodišnji postotak preživljavanja izosi 94 posto. 

Istraživanje je provedeno na više od 3,000 američkih žena što nije dovoljan broj da bi se nova metoda odobrila, ali liječnici su vrlo optimistični jer ono potvrđuje rezultate mnogo ranije provedenog istraživanja u Engleskoj. Nadalje, američko istraživanje daje nadu da se pomoću ovoga testa mogu naći agresivni tumori opasni po život bez dodatnih skupih pretraga te da će malen broj žena čiji rezultati budu pozitivni morati biti podvrgnuto dijagnostičnim operacijama.

Od 3,000 testiranih osoba na istraživnju, mali broj je operiran kako bi se potvrdila dijagnoza (kod raka jajnika dijagnoza se ne može uspostaviti na temelju rezultata biopsije već je potrebna operacija), a od onih koji jesu, tek je jedna od tri osobe imala invazivni rak jajnika.

Trenutno se provodi istraživanje na znatno većem uzorku od 200,000 žena u Velikoj Britaniji i tek će se nakon završetka tog istraživanja moći vidjeti koliko bi života novi način testiranja moglo spasiti. Liječnici su vrlo optimistični i smatraju istraživanje izuzetno korisnim.

21.05.2010. 12:14:10
http://metro-portal.hr/lijecnici-na-pragu-otkrica-ucinkovitog-testa-za-rano-otkrivanje-raka-jajnika/40564/