Metro-portal.hr

objavljeno 09.12.2013. 18:01:00
PRIRODNO I UČINKOVITO

Liječite kašalj prirodnim lijekovima poput papra

Sezona je gripe i prehlade koje obično prati kašalj. Da se ne biste trovali skupim farmaceutskim izmišljotinama prepunim nezdravih sastojaka, posegnite za prirodnim.

Čaj od kopra izuzetno je učinkovit
Čaj od kopra izuzetno je učinkovit (wikipedia)

Jedan od lijekova je i čaj sa limunom, medom i đumbirom. Priprema se tako što se u malu posudu nariba žlica đumbira, prelije šalicom kipuće vode, ostavi se odstajati pet minuta nakon čega se procijedi i u to se doda žlica soka od limuna i žlica meda. Limun je bogat vitaminom C pa je stoga odličan za jačanje imuniteta, med ima prirodna antibakterijska svojstva, dok đumbir grije. Udruženi, odlično su sredstvo za smirivanje simptoma prehlade. 

Drugi napitak će vam smiriti lakši kašalj priprema se od po dvije kapi esencijalnih ulja eukaliptusa i limuna, kao i dvije žlice meda. Žličicu ove mješavine stavite u pola čaše tople vode i pijuckajte lagano.

Jedan od najlakših i najbržih načina ublažavanja suhog kašlja jest napitak od papra. U lončić stavite deset zrna papra, prelijte vodom i kuhajte dok voda ne prove. Procijedite papar i pričekajte da se napitak postane mlak pa dodajte žlicu meda i pijuckajte pomalo tijekom dana Već za nekoliko dana kašalj će oslabjeti, a poslije dva dana redovnog uzimanja potpuno prestati.

Možete isprobati i ovo: pomiješajte sok od tri češnja češnjaka s malo meda i mlijeka, pa mješavinu zagrijte u pećnici, ali ne pustite za zavre. Uzimajte dvije žličice te tekućine ujutro i navečer.

Patite li od zrelog kašlja, isprobajte napitak na bazi crnog luka. Ogulite luk i cijelog ga stavite u lončić te ga prelijte s dvije litre vode. Kad proključa, ostavite luk kuhati još sat-dva, tj. dok tekućina ne postane tamna. U šalicu stavite dvije žlice meda, dvije žlice jabučnog octa i na kraju sok od pola limete te prelijete tekućinom u kojoj se kuhao luk. Pijte ovaj sirup ujutro odmah nakon ustajanja i navečer prije spavanja i kašalj će nestati za nekoliko dana.

Muči li vas teški kašalj, probajte i druge vrste biljne terapije poput čajeva od eukaliptusa, anisa i kopra koji su posebno učinkoviti. Od tih biljaka napravite čaj tako da stavite nekoliko žlica u kipuću vodu i ostavite da odstoji. Popijte dnevno tri do četiri šalice čaja.
09.12.2013. 18:01:00
http://metro-portal.hr/lijecite-kasalj-prirodnim-lijekovima/82062/