Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2011. 08:30:00
PODNIO OSTAVKU

Libijski ministar policije podržao pobunu protiv Gadafija

Libijski ministar unutarnjih poslova Abdel Fattah Younes al Abidi podnio je u utorak navečer ostavku i podržao pobunu protiv režima Gadafija

Fotografija vijesti

Postaja je prikazala amatersku snimku al Abidija u njegovom uredu kako čita izjavu u kojoj je, među ostalim, libijsku vojsku pozvao da podrži narod u njegovim "legitimnim zahtjevima", prenosi Hina. "Ovime objavljujem da sam napustio sve svoje obveze kao odgovor na revoluciju 17. veljače, na temelju svojih uvjerenja i legitimnosti njenih zahtjeva... Pozivam libijsku vojsku da služi narodu i podupre revoluciju 17. veljače", kazao je al Abidi.

Istovremeno agencije, pozivajući se na lokalne medije, javljaju da je libijska vojska rasporedila velik broj svojih pripadnika u gradu Sabratah, zapadno od Tripolija. Novinski portal Quryna objavio je u utorak navečer da je vojska raspoređena u Sabratah nakon što su prosvjednici uništili gotovo sve urede sigunosnih službi.

Prosvjednici su osim toga, u gradu smještenom 80 kilometara zapadno od Tripolija, zapalili i urede za kriminalističke istrage te zgrade tzv. revolucionarnog komiteta. Ujedno su uništili sve portrete vođe Moamera Gadafija, javlja Quryna.

Po službenim podacima u sukobima koji su pratili pobunu protiv libijskog režima poginulo je tristo osoba - 242 civila i 58 vojnika. Gotovo polovica žrtava stradala je u Bengaziju, drugom po veličini gradu u zemlji, 1.000 km istočno od Tripolija, koji je žarište pobune.

23.02.2011. 08:30:00
http://metro-portal.hr/libijski-ministar-policije-podrzao-pobunu-protiv-gadafija/55698/