Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2011. 16:00:00
IZOLACIJA

Libiji dodatne sankcije EU, nema traga nestalim novinarima

Nema informacija o novinaru Guardiana koji izvještava iz Libije ni o brazilskom novinaru u njegovoj pratnji

Gadafi
Gadafi (Getty Images)

Europska unija pooštrila je sankcije Libiji zamrzavanjem imovine ključnim libijskim financijskim institucijama, među kojima je i libijska središnja banka i državni investicijski fond (LIA). EU je krajem prošlog mjeseca uveo embargo na oružje, zabranu izdavanja viza i zamrznuo imovinu Gadafiju i njegovim suradnicima, prenosi Hina. 

U Bruxellesu su se u četvrtak okupili ministri vanjskih poslova zemalja članica kako bi dogovorili zajedničko stajalište prema Libiji.

"Europska unija treba poslati jasnu političku poruku da Gadafi mora otići s vlasti, a ako se to ne dogodi, EU treba jasno reći da će Libija biti potpuno izolirana, gospodarski i politički", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi po dolasku na sastanak.

Ministri će, između ostaloga, razgovarati o mogućem priznanju oporbenog Libijskog nacionalnog vijeća, što je Francuska već učinila.

Nestali novinar Guardiana i brazilski novinar

Britanski dnevni list The Guardian objavio je u četvrtak da od nedjelje nema informacija o svom novinaru koji izvješćuje iz Libije i o brazilskom novinaru u njegovoj pratnji.

"Intenzivno radimo kako bismo utvrdili gdje je novinar Gait Abdul-Ahad koji već dva tjedna radi na zapadu Libije", ističe dnevnik u priopćenju.

Gait Abdul-Ahad, irački državljanin koji od 2004. radi za The Guardian, putovao je u društvu "Andreia Netta iz brazilskih novina O Estado de Sao Paulo, koji je također nestao", piše list.

Ušao je u Libiju iz Tunisa i "posljednji put je s listom bio u kontaktu u nedjelju, preko treće osobe, dok je bio u okolici Zavije", dodaje dnevnik, čiji je sjedište u Londonu. U Zaviji, 40 km zapadno od Tripolija, od konca prošlog tjedna vode se žestoke borbe između snaga odanih Moameru Gadafiju i pobunjenika.

Grad koji su prošlog tjedna kontrolirali pobunjenici, u četvrtak je prešao u ruke vladinih snaga, rekao je stanovnik Zavije u telefonskom razgovoru za francusku novinsku agenciju.

The Guardian dodaje da je "u kontaktu s libijskim vlastima u Tripoliju i u Londonu, od kojih je zatražio da odmah poduzmu korake kako bi doznali gdje je Abdul-Ahad, je li živ i je li u rukama vladinih snaga".

Trojicu novinara BBC-ja na novinarskom zadatku u Libiji su ovog tjedna "uhitili i pretukli" libijski vojnici i policajci blizu Zavije i pucali im pokraj glava želeći ih zastrašiti, javila je britanska televizija. Novinari su oslobođeni pošto su 21 sat proveli u zatočeništvu.

10.03.2011. 16:00:00
http://metro-portal.hr/libiji-dodatne-sankcije-eu-nema-traga-nestalim-novinarima/56327/