Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2012. 16:11:16
POMAGANJE GADAFIJU

Libija strogo kaznila istočnoeuropske plaćenike

Većina optuženih Ukrajinaca, Bjelorusa i Rusa dobilo je deset godina teške robije, a navodni vođa skupine Gadafijevih plaćenika osuđen je na doživotni zatvor

Fotografija vijesti

Libijski vojni sud osudio je 19 Ukrajinaca, trojicu Bjelorusa i jednog Rusa na 10 godina zatvora uz prisilan rad te na doživotni zatvor jednog Rusa, navodnog zapovjednika skupine, jer ih je proglasio krivima kao plaćenike Moamera Gadafija, navodnog koordinatora skupine, javlja Hina.

Dvadeset četvorica muškaraca, koji su odbacili optužbe i tvrdili da su u Libiju došli raditi u naftnom sektoru, osumnjičeni su da su pripremali bacače raketa zemlja-zrak za zrakoplove NATO-a tijekom sukoba kojim je izazvan pad i zatim smrt bivšeg čelnika 2011.

Veleposlanici Ukrajine i Bjelorusije, nazočni pri izricanju presude, nazvali su izrečene kazne teškima i najavili žalbe.

Dvadeset i četiri muškarca, uglavnom između 50 i 60 godina uhićeni su tijekom pada Tripolija krajem kolovoza 2011. Prije saslušanja bjeloruski veleposlanik Anatoly Stepus ponovio je da su radnici došli raditi za libijsko-rusku naftnu tvrtku.

Nakon presude, njegov ukrajinski kolega Mikola Nahornji rekao je da su optuženi bili prisiljeni raditi s Gadafijevim režimom pod prijetnjom oružjem.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u Kijevu objavilo je da je uvjereno u nedužnost svojih građana i da će pokušati postići da ih se pusti na slobodu ili barem da služe kazne u Ukrajini.

04.06.2012. 16:11:16
http://metro-portal.hr/libija-strogo-kaznila-istocnoeuropske-placenike/71643/