Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2010. 23:28:51
RAZMATRANJE

Liberali počeli pregovore s konzervativcima

Pregovori bi mogli liberalnim demokratima napokon dati udio u vlasti, ali mnogi članovi stranke nisu presretni zbog udruživanja s desnim centrom

(Getty Images)

Britanski Liberalni demokrati i konzervativci počeli su petak pregovore o mogućem savezu u formiranju vlade nakon općih izbora koji nisu dali apsolutnog pobjednika.

Pregovori bi mogli vječno trećim liberalnim demokratima nakon više desetljeća dati udio u vlasti. No članovi iz baze stranke, bliži ljevici nego čelništvo i koji imaju ovlasti odbaciti bilo kakav sporazum, rekli su da nisu sretni razgovorima s konzervativcima iz desnog centra.

Čelnik liberalnih demokrata Nick Clegg telefonski je u petak razgovarao sa svojim konzervativnim kolegom Davidom Cameronom uoči širih razgovora između viših stranačkih dužnosnika dvije strane.

Clegg i Cameron su se "složili da trebaju razmotriti daljnje prijedloge programa gospodarskih i političkih reformi", rekao je glasnogovornik stranke Liberalnih demokrata.

Clegg, čiji je položaj u stranci oslabio nakon razočaravajućeg izbornog rezultata, sastat će se u subotu sa svojim novoizabranim zastupnicima.

Sastanak će zapravo biti prvi dio složenog unutarnjeg procesa od tri faze koji ograničava Cleggove ovlasti u pregovorima oko bilo kakve koalicije ili podrške drugoj stranci. Stroga pravila stranke znače i da će Cleggu biti mnogo teže dogovoriti koaliciju nego Cameronu. (hina/metro-portal)

07.05.2010. 23:28:51
http://metro-portal.hr/liberali-poceli-pregovore-s-konzervativcima/39524/