Metro-portal.hr

objavljeno 25.04.2010. 16:39:09
LJUDSKA PRAVA

Libanon: "Građanski brak, a ne građanski rat"

U Bejrutu se prvi put održala manifestacija kojom se traži uvođenje sekularnog sustava u Libanonu, a u povorci je sudjelovalo oko 3.000 ljudi

(Wikipedia)

Oko tri tisuće ljudi sudjelovalo je u nedjelju u Bejrutu u povorci kojom se tražilo uvođenje sekularnog sustava u Libanonu, zemlji u kojoj se duboke muslimansko-kršćanske podjele održavaju na sve segmente društva.

"Građanski brak, a ne građanski rat", pisalo na jednom od transparenata u povorci koju su činili uglavnom mladi i obrazovani ljudi.

Bila je to prva manifestacija u prilog svjetovnog sustava ikada održana u Libanonu, zemlji s pet milijuna stanovnika podijeljenih u 18 vjera i sekti, te s političkim sustavom u kojem predsjednik države mora biti maronitski kršćanin, premijer sunitski, a predsjednik parlamenta šijitski musliman.

"Ne možemo živjeti u zemlji u kojoj sveučilišni profesori ne mogu dobiti stalan posao jer ne pripadaju pravoj kvoti. Ne možemo živjeti u zemlji u kojoj se ministarstva ne dijele prema zaslugama nego prema vjeroispovjesti", rekao je jedan od organizatora skupa.

Libanonski političari dosad nisu pokazali nikakve znake spremnosti na reformu sustava u zemlji.

Zahtjevi za uvođenjem građanskog braka, pak, nailaze na žestoke otpore vjerskih zajednica. Oni koji žele stupiti u brak s nekim iz druge vjere moraju se ili obratiti ili otići u inozemstvo, pri čemu im je Cipar najbliža opcija.

Zagovornici postojećeg stanja smatraju da libanonski sustav ipak svakoj zajednici daje mogućnost sudjelovanja u vlasti, što nije malo postignuće za podijeljenu zemlju u nasilnoj i eksplozivnoj regiji. (hina/metro-portal)

25.04.2010. 16:39:09
http://metro-portal.hr/libanon-gradjanski-brak-a-ne-gradjanski-rat/38627/