Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2011. 16:09:00
HVALISANJE

LHC uspostavio novi rekord

Veliki hadronski sudarač (LHC) oko ponoći je uspostavio "novi svjetski rekord u snazi snopa" u akceleratoru čestica, ističe CERN u priopćenju

LHC
LHC (Getty Images)

Najveći ubrzivač čestica na svijetu (LHC) uspostavio je u srijedu novi svjetski rekord proizvevši snop neujednačene svjetlosti, priopćilo je u petak Europsko središte za nuklearno istraživanje (CERN) u Ženevi.

Veliki hadronski sudarač (LHC) oko ponoći je uspostavio "novi svjetski rekord u snazi snopa" u akceleratoru čestica, ističe CERN u priopćenju. Tako je srušen prethodni rekord koji je 2010. postavio sudarač Tevatron u čikaškom Fermilabu, u Sjedinjenim Državama, navodi istraživačko središte na francusko-švicarskoj granici. "Budući da je snaga snopa presudna za uspjeh LHC-a, ovo je veoma velik napredak", komentirao je glavni direktor CERN-a Rolf Heuer, a prenosi se u priopćenju.

Naime, veća snaga omogućuje veći broj sudara i tako osigurava više podataka. "Više podataka znači i veću mogućnost otkrića", dodao je Heuer. Zadaća LHC-a, prstena opsega 27 km, smještena sto metara pod zemljom, jest da rasvijetli tajnu nastanka svemira stvarajući uvjete kakvi su postojali odmah nakon 'velikog praska'.

22.04.2011. 16:09:00
http://metro-portal.hr/lhc-uspostavio-novi-rekord/58039/