Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2018. 11:14:00
RECENZIJA

LG G7 Fit recenzija

LG G7 fit je pametni telefon neobične kombinacije. S jedne strane slijedi nove trendove, s druge one iz prošlosti

LG G7 Fit
LG G7 Fit (Sanja Ledinek)

Na hrvatsko tržište stigao je LG G7 Fit model pametnog telefona srednjeg dometa. Kao takav pripada prepunom i najkonkurentnijem segmentu na tržištu. Mnoge dobre stvari prenesene su iz G7 ThinQ top modela, ali proizvođač je morao igrati igru kompromisa kako bi se dosegla niža cijena. Vrijedi li mu dati priliku? Koliko se razlikuje od ostalih modela? Idemo provjeriti.

LG G7 Fit - osnovne specifikacije

  • Dimenzije: 153,2 x 71,9 x 7,9 mm

  • Masa: 156 grama

  • Čipset: Qualcomm 821 mobilna platforma

  • Memorija: 4GB RAM / 32GB +MicroSD

  • Zaslon: 6,1-inčni (3.120 x 1.440) + 19,5: 9 FullVision, Super Bright, 563 ppi, HDR10

  • OS: Android 8.1 Oreo

  • Kamere

- glavna 16 MP autofokus i otvor blende f / 2.2

- prednja 8 MP f / 1,9

  • Baterija: 3.000 mAh

  • Povezivost: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / Bluetooth 4.2 BLE / NFC / USB Vrsta C 2.0 (kompatibilno sa 3.1)

  • Mreža: LTE / 3G / 2G (Dvojna SIM kartica)

  • Ostalo: AI CAM / Boombox zvučnik / prepoznavanje lica / senzor otiska prsta

Cijena (prosinac, 2018.): 2499.0035 kn - Neutrino Mobile

Dizajn i kvaliteta izrade

LG G7 Fit izgledom nije teško zamijeniti za bilo koji drugi pametni telefon prilagođen trenutnim trendovima. Poput mnogih proizvođača ove godine, južnokorejska tvrtka se u odabiru materijala za kućište kladila na staklo koje odražava vrhunski osjećaj. Ugrađeno je u aluminijski polirani okvir s rubovima dijamantnog reza. Antenske trake su vidljive na vrhu i dnu.  

Staklo je zaštićeno protiv grebanja petom generacijom Corning Inc. tehnologije, a kućište certificirano prema IP68 standardu. Može izdržati pod vodom na dubini od 1,5 metara do 30 minuta. Kao bonus, ima američki vojni standard otpornosti na udarce - MIL-STD-810G. Teoretski, ova vrsta certifikacije prolazi 14 vojnih testova, ali ipak ne možete ići s mobitelom u ratnu misiju. Međutim, na paintball možete bez problema. Fine je veličine (153,2 x 71,9 mm), dovoljno kompaktan i ugodan za držanje na dlanu ruke , osim što ga staklo čini skliskim. Profil od 7,9 mm doista pomaže, kao i masa od 158 grama.  

Ulaz za SIM / memorijsku karticu pronaći ćete na gornjem bridu. Ladica je hibridna. To znači da drugo mjesto može biti zauzeto ili microSD karticom ili dodatnom SIM karticom. 

Na desnom bridu je tipka za uključivanje/isključivanje zaslona i rada uređaja.     

Pogled s lijevog boka otkriva dvije tipke za glasnoću, dobrog profila. 

Donji brid smješta USB-C priključak, zvučnik, glavni mikrofon i 3,5 mm ulaz za slušalice koji ima svoj quad-DAC čip. O kvaliteti zvuka bit će riječi kasnije.

Okretanjem G7 Fit na stražnju stranu vidljiva je jedna leća kamere minimalnog profila, LED bljeskalica i ID skener ( Goodpix ) prepoznavanja otiska prsta na visini koja mi se sviđa. Kažiprst prirodno nasjeda na područje senzora. Brz je i pouzdan. Osim otključavanja koristi se, za osiguranje pojedinačnih fotografija u Galeriji, i QuickMemo datoteka, ali ne i aplikacija ili mapa.     

G7 Fit također uključuje metodu prepoznavanja lica za otključavanje uređaja. Ne radi dobro u slabom osvjetljenju i uopće ne radi u mraku. Okviri oko zaslona su tanki, ali donji i gornji daju nam još uvijek osjećaj postojanja. Omjer zaslona i prednjice je 83,19 % .

Na vrhu je urez ili "notch" u kojem su prednja kamera, LED za obavijesti, zvučnik i standardni senzori. Ako vam urez nije ugodan oku, lako se uklanja u postavkama "Novi drugi zaslon" ( New Second) dodavanjem crne trakice (ili u boji) s lijeve i desne strane. Ovdje moram spomenuti da se sve aplikacije trećih strana ne mogu automatski prilagoditi proporcijama zaslona, tako da ćete to morati učiniti sami ručno.  

Ispod zaslona je prazan prostor. Za interakciju s korisničkim sučeljem upotrebljavaju se softverske tipke na zaslonu. Možemo im prilagoditi broj, položaj i boju, ali mogu se isključiti i koristiti geste. Potonji način mi se puno više sviđa.

Zaslon

U usporedbi s nekim konkurentskim pametnim telefonima, LG G7 Fit ima stvarno odličan FullVision IPS (TFT-LCD ) zaslon s trendovskim 19,5: 9 formatom. Duljina dijagonale mjeri 6.1 inča (5,94" bez usjeka), rezolucija je 3.120 x 1.440 piksela gustoće 564 ppi. Prikaz je vrlo oštar, čist i spreman za VR.  

Poput G7 ThinQ, ima Super Bright tehnologiju dodatnih bijelih piksela na standardnoj RGB matrici. Omogućava postizanje raspona svjetline do 1000 cd/m2 koja nudi izvrsnu vidljivost zaslona dok je izložen direktnom suncu. Ovdje imajte na umu da se ovaj visoki indeks svjetline može koristiti samo kraće vrijeme zbog iznimnog crpljenja energije baterije. Svjetlina zaslona se može podesiti ručno ili se može koristiti automatsko podešavanje na temelju rada senzora svjetla. MultiTouch testovi dijagnosticiraju podršku za 10 simultanih dodirivanja.

Široki kutovi gledanja su odlični. Prikaz boja na zaslonu je dosta prirodan. Ako vam se ne sviđa, možete prilagoditi tonove, temperaturu, RGB razinu, smanjiti negativni učinak plavog svjetla i odabrati jeda od unaprijed kalibriranih profila: Eko, filmski, sport, igre i stručnjak. Zaslon donosi i podršku za HDR10 video reprodukciju. 

Unatoč IPS matrici uključuje Always On Display koji prikazuje vrijeme, datum, obavijesti, kapacitet baterije i/ili neku sliku u blagom svjetlu na isključenom zaslonu. Sve dobro funkcionira. Zaslon se može uključiti dvostrukim tapkanjem. Sve u svemu, kada je u pitanju zaslon, LG je uspješno obavio posao!

Performanse i produktivnost

Na ovom polju LG G7 Fit mogao bi pasti u očima nekih potencijalnih kupaca. Pogoni ga Qualcomm Snapdragon 821 (MSM996Pro), SoC iz 2016. godine, na temelju 14nm procesne tehnologije. Procesor uključuje CPU Kryo jezgre ( 2 x na 2,34 GHz + x 2 1,6 GHz), Hexagon 680 DSP i Adreno 530 na 653 MHz. SoC ima 4 GB dvokanalne LPDDR4 radne memorije i minimalnu količinu kompatibilne UFS 2.0 unutarnje memorije u 2018. godini od 32 GB. Brzo ćete je napuniti jer je korisnički dostupno 18, 48 GB. Međutim, proširiva je microSD karticom do 256 GB. Kartica se oblikuje samo kao interna pohrana i ne mogu se instalirati aplikacije. Možete također povezati vanjske flash diskove u USB OTG modu.

U benchmark testovima postigao je slijedeće rezultate:

  • GeekBench 4 Pro - Single score 1837 // Multi score 4178 // GPU render Script 7073

  • 3DMark Sling Shot 2823 //Sling Shot Extreme - OpenGL ES 3.1: 2091 // Vulkan: 1418

  • Andro Bench: brzina sekvencijalnog čitanja453, 27 MB/s // sekvencijalnog pisanja 97, 02 MB/s

  • PCMark Work 2.0: 5615

U izvršavanju standardnih zadataka SoC radi vrlo dobro. Nema tromosti u radu. Učinkovitost 4 GB RAM-a je još uvijek prilično dobra za multitasking. Za igranje najzahtjevnijih 3D naslova (Real Racing 3, Asphalt 9, PUBG Mobile)u visokoj kvaliteti s isto takvim stopama okvira ne možete dobiti glatku izvedbu. Vidljivo je usporavanje. Igrate li ih na nižim/srednjim postavkama ići će bez problema. Međutim, nakon 15 -20 minuta osjeti se zagrijavanje i kako bi se izbjeglo pregrijavanje dolazi do usporavanja.

Komunikacija i povezivanje

Ovdje imamo klasiku. Wi-Fi 802.11 ac (2,4 GHz i 5 GHz), Bluetooth 4.2 LE, GPS, NFC i USB tip-C 2.0, LTE i NFC za beskontaktno plaćanje. Neke će od vas razveseliti i prisustvo FM radija. Na rad modula nemam zamjerki. Uređaj održava čvrstu vezu sa Bluetooth slušalicama, zvučnicima i pametnim satom. GPS ( GPS i A-GPS , GLONASS , Galileo, Beidou) radi besprijekorno pomoću Google Karata za navigaciju.  

 

Audio

Zvuk tijekom poziva je izvrstan. Zvučnik proizvodi glasne i čiste tonove koji se lako čuju na većini bučnih mjesta. Što je s glavnim zvučnikom? Jedno je od ugodnih iznenađenja. Kako bi zvuk bio voluminozniji i glasniji s pojačanim basom, LG je koristio rezonantni prostor unutar kućišta za prenošenje vibracija na površinu. Ovo rješenje tvrtka naziva Boombox Speaker. Za moje su uši bas i visoki i srednji tonovi kvalitetom iznad prosjeka, ali ukupno, zvuk je nešto manje voluminozan nego u top modelu.

Za slušanje glazbe putem vaših omiljenih slušalica tu je podrška 32-bit Hi-Fi Quad DAC (ES9218 + SABER HIFI sustav ESS tehnologije) koji nudi virtualni 3D zvuk i DTS:X višedimenzionalni zvuk koji se "kreće oko vas kao što bi to u stvarnom životu". Nakon povezivanja kvalitetnih slušalica, glazba zvuči sjajno, bez obzira kojeg je žanra.

Baterija: izdržljivost / punjenje

Li-Ion baterija je kapaciteta 3.000 mAh. Ako ste prosječni korisnik, bit će dovoljan za jedan cjelodnevni rad, možda i s intenzivnom upotrebom. Osobno, svaku večer sam morala priključiti uređaj na punjenje prije odlaska u krevet. Za uštedu energije ima nekoliko alata, ali možete i smanjiti rezoluciju zaslona na 1.560 x 720 ili 2.340 x 1.080 piksela. Sintetički PCMark test je pokazao izdržljivost baterije 6 sati i 07 minuta.

Bežično punjenje nije podržano, ali je podržano Qualcomm Quick Charge 3.0 brzo punjenje. Za oko 15 minuta možete napuniti kapacitet baterije do 25 %. Inače, proces punjenja od potpuno prazne do potpuno napunjene baterije traje 1 sat i 35 minuta. To je još uvijek optimalno vrijeme.

OS i aplikacije

G7 Fit pokreće Android 8.1 Oreo s LG intervencijom u softveru i sigurnosnom nadogradnjom od 1.listopada 2018. Glavne postavke se dijele u nekoliko kartica, ali mogu biti prikazane i na jednoj. Prema zadanom, zaslon s aplikacijama nije uključen jer su aplikacije grupirane na početnim zaslonima, međutim, LG ga u postavkama omogućava. Tako prikazane aplikacije mogu se konfigurirati u mreži 4x4, 4x5 ili 5x5.  

LG je dodao niz svojih aplikacija, odnosno softverskih alata: snimanje zaslona, QSlide aplikacije kojima se može podesiti transparentnost, LG Health ( zdravlje i fitnes), Smart Doctor ( za optimizaciju, brisanje privremenih datoteka, dijagnostiku, detaljan prikaz korištenja baterije), Upravitelj datoteka, kalendar, QuickMemo+, HD Audio snimač, "smanjenje zaslona za olakšani rad jednom rukom" prelaskom prstom u lijevo ili desno preko tipki osjetljivih na dodir na zaslonu itd.   

Možda je najzanimljiviji, za većinu vas, poseban način rada za "Igre" kojim se nudi bolje postizanje ravnotežu između performansi i snage.

Kamere

Došli smo do još jednog dijela gdje opet imamo neke kompromise kako bi se mogli rezati troškovi. To su kamere. Samo je jedna na svakoj strani uređaja.

Prednja kamera

Prednja kamera je širokokutna (80 °), 8 MP CMOS senzora i f / 1.9. otvora i fiksnog fokusa. Može snimiti 1080p video s 30 sličica u sekundi i portrete "bokeh efektom". 

Zamućivanje je prilično precizno oko rubova, a snimljene fotografije prikladne su za objavljivanje na Instagramu, Facebooku ili Snapchatu. Uključeni su filteri, ali AR naljepnica i sličnih čudesa nema

Glavna kamera

Stražnja kamera je standardnog kuta (76 °), 16 MP CMOS senzora i otvora f 2.2. No, dodana je AI Cam ( Artificial Intelligence Cam) funkcija. Što to znači? Može otkriti niz okruženja ili situacija i automatski prilagoditi različite parametre na pametan način kako bismo postigli bolje rezultate snimljenih fotografija. Ima ukupno 8 načina snimanja. Kamera radi uz podršku automatskog izoštravanja kroz PDAF, kao i lasersku tehnologiju. Kada otvorite aplikaciju , pronaći ćete jednostavno sučelje s nekoliko prečaca. Jednostavno se kretati između postavki, prebacivati između kamera, pristupiti bljeskalici (uključeno, isključeno, automatsko), ručnom načinu rada za one koji žele biti kreativni.

Kvaliteta snimljenih fotografija

Kvaliteta snimljenih dnevnih fotografija pokazala se sasvim u redu. Nije vidljiva buka, oštrina i detalji su prilično pristojni, boje su općenito adekvatne. 

Zamućivanje je prilično precizno oko rubova, a snimljene fotografije prikladne su za objavljivanje na Instagramu, Facebooku ili Snapchatu. Uključeni su filteri, ali AR naljepnica i sličnih čudesa nema

Glavna kamera

Stražnja kamera je standardnog kuta (76 °), 16 MP CMOS senzora i otvora f 2.2. No, dodana je AI Cam ( Artificial Intelligence Cam) funkcija. Što to znači? Može otkriti niz okruženja ili situacija i automatski prilagoditi različite parametre na pametan način kako bismo postigli bolje rezultate snimljenih fotografija. Ima ukupno 8 načina snimanja. Kamera radi uz podršku automatskog izoštravanja kroz PDAF, kao i lasersku tehnologiju. Kada otvorite aplikaciju , pronaći ćete jednostavno sučelje s nekoliko prečaca. Jednostavno se kretati između postavki, prebacivati između kamera, pristupiti bljeskalici (uključeno, isključeno, automatsko), ručnom načinu rada za one koji žele biti kreativni.

Kvaliteta snimljenih fotografija

Kvaliteta snimljenih dnevnih fotografija pokazala se sasvim u redu. Nije vidljiva buka, oštrina i detalji su prilično pristojni, boje su općenito adekvatne. 

 

Dobra stvar je da ugrađena LED bljeskalica radi svoj posao vrlo dobro.

Kvalitetu fotografija u visokoj rezoluciji možete vidjeti na imgur.com, gdje se nalazi i niz ostalih snimljenih pod različitim uvjetima osvjetljenja i automatskim postavkama.

Video

Videozapisi su podržani do 4K rezolucije s 30 sličica u sekundi i FHD 1080p s do 60 sličica u sekundi. U uvjetima dobre svjetlosti možete dobiti dobre videozapise, ali padom svjetline u okolini ne očekujte čuda. Telefon također može snimati video u 4K ili nižoj razlučivosti s elektroničkom stabilizacijom.

Ukupni dojam i zaključci

LG G7 Fit ima nekoliko aspekata koji ga ističu. To su osobine zvuka i visokokvalitetni zaslon s vrhunskim osvjetljenjem bez obzira na to što je IPS tipa. Zadržao je audio priključak, nudi mogućnost beskontaktnog plaćanja i ima FM radio. Kvaliteta izrade nije upitna. Bonus su IP68 i MIL-STD-810G certifikati, a finalnom obradom i trendovskim dizajnerskim elementima podsjeća na high-end pametne telefone. SoC malo datira, ali u potpunosti može pružiti svom vlasniku ugodan rad i brzu realizaciju svih zadataka. Kamere kvalitetom ne obaraju s nogu, međutim dovoljno su dobre za ono što bi prosječni korisnik želio. Sasvim su sposobne ponuditi nekoliko lijepih fotografija i zamagliti pozadinu. I mišljenja smo da vrijedi pozornosti, a isplativost kupnje ovisi o tome koliko navedene prednosti nadmašuju nedostatke za vas osobno. Ovaj model možete kupiti u Neutrinomobile trgovini ili njihovom web shopu po cijeni od 2.499,00 kn. Osim samog pametnog telefona, u paketu dobivate slušalice punjač, USB kabel, iglicu za otvaranje SIM/microSD ladice i krpicu za brisanje staklenih panela.

Hvalimo

  • kvaliteta izrade

  • IP68 i MIL-STD certifikati

  • Zaslon

  • LED obavijesti

  • 3,5 mm priključnica za slušalice

  • AoD

  • zvuk - Quad DAC Hi-Fi

  • dvojna SIM kartica

  • NFC

  • brzo punjenje

  • podrška za Galileo sustav navigacije

  • mogućnosti personalizacije

Manje nam se dopada

  • relativno stari SoC

  • samo jedna kamera umjerene kvalitete

  • nedostatak foto / video stabilizacije

  • samo 32 GB interne memorije

  • prosječna kvaliteta fotografija

  • kućište brzo prikuplja otiske prstiju

  • fluidnost sučelja nije uvijek idealna

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
22.12.2018. 11:14:00
http://metro-portal.hr/lg-g7-fit-recenzija/116019/