Metro-portal.hr

objavljeno 24.11.2010. 13:30:00
KROZ ZRAK BEZ KRILA

Leteće zmije omogućit će nov i efikasniji način letenja

POGLEDAJTE VIDEO - Znanstvenici proučavaju ovaj način letenja kako bi razvili nove principe aerodinamike

Zmija tijekom leta
Zmija tijekom leta (Virginia Tech)

Zmija visi na grani 15 metara iznad zemlje, držeći se samo repom. Odjednom, životinja se podiže i lansira na obližnje drvo. Kod drugih reptila, ovakav bi potez bio suicidalan, međutim ne i kod zmije Chrysopelea paradisi, inače jedne od 5 vrsta letećih zmija koje nastanjuju jugoistočnu i južnu Aziju. Ove zmije svojim metodama mogu preletjeti udaljenost i do 24 metra.

Ono što nitko nje razumio jest kako ovi reptili mogu doseći takve udaljenosti bez krila. A sada, nova studija otkriva da njihove fantastične aerodinamičke sposobnosti ovise samo o načinu na koji se gibaju. "Pomoću ovog istraživanja otkrili smo kakva je točno pozicija tijela životinje koja nije ptica, dok klizi zrakom", objašnjava autor studije, Jake Socha.

Kako bi saznali više o ovom načinu letenja, istraživači su snimali zmije. Određene pozicije na tijelima reptila su označili bijelim točkicama da izračunaju gdje se životinja nalazi u zraku u svakom trenutku. Zmije su bile više nego sretne da poziraju za kamere, dodaje Socha. Video je korišten za analizu sila koje utječu na tijelo zmija. Otkriveno je da životinje nisu u horizontalnom položaju tijekom leta, dok se repom gibaju gore-dole. "Imate nešto što ne izgleda kao da može letjeti, no ipak to čini, dok većinu tjelesne težine podržava pomoću zračnih sila. To je prilično zanimljiva stvar. Dugo vremena ljudi su smatrali kako je let jednostavan proces, poput bacanja papirnatog aviona. Izgleda kako to nije istina", navodi Socha.

Sljedeći korak jest otkriti kako pozicija tijela zmije utječe na let. Cijela zmija je samo jedno dugačko krilo, a ono se tijekom leta konstantno mijenja. Otkriće bi se moglo primijeniti i na izgradnju novih vrsta zrakoplova, dok nudi okvir za detaljnije proučavanje aerodinamike.

24.11.2010. 13:30:00
http://metro-portal.hr/letece-zmije-omogucit-ce-nov-i-efikasniji-nacin-letenja/51696/