Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2010. 18:00:00
IKAROVE TAJNE

Leptir robot pomaže u shvaćanju principa letenja

POGLEDAJTE VIDEO: S ciljem da shvate na koji to točno način neki insekti lete, znantsvenici su upotrijebili robotsku verziju 'lastina repa'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)

Kad se govori o sferama robotike malo je onih kojima bi na pamet pao leptir. Iako su brojni znanstvenici već izgradili strojeve koje nalikuju pticama i raznim insektima ('entomopteri' i 'ornithoperi'), kako bi služili u svrhu špijunaže, japanski istraživači imali su nešto sasvim drugo na umu. Hiroto Tanaka s Harvarda i Isao Shimoyama sa Sveučilišta Tokio htjeli su ništa drugo do li otkriti na koji to način leptiri (preciznije lastin rep) lete i kreću se kroz zrak.

Prema znanstvenim objašnjenjima, krila ove vrste leptira vrlo su specifična jer je njihov prednji dio znatno veći od stražnjeg koji se šiljasto produljuje u tamni repić zbog čega im je aerodinamičnost znatno manja nego kod ostalih letećih insekata. Tanaka i Shimoyama su pokušavali putem robotske verzije leptira simulirati karakterističnost njegova leta. Rezultati su pokazali da stabilan let prema naprijed može biti ostvaren bez aktivnog djelovanja zadnjeg dijela krilnog mehanizma, navode znanstvenici u časopisu Bioinspiration and Biomimetics.

Na videu objavljenom na YouTubeu možete pogledati o čemu se zapravo radi. Za razliku od vojnih špijunskih letećih insekata ovaj je leptir potpuno 'bezopasan'.

23.05.2010. 18:00:00
http://metro-portal.hr/leptir-robot-pomaze-u-shvacanju-principa-letenja/40701/