Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2010. 00:02:00
PRIJE 30 GODINA

John Lennon ubijen je na današnji dan prije 30 godina

Još uvijek su okolnosti njegove smrti kontroverzne - kako je moguće da njegov ubojica "obožavatelj" nije imao niti jednu jedinu Lennonovu ploču?

Lennon i Chapman prije ubojstva
Lennon i Chapman prije ubojstva (Getty Images/Wikipedia)

Da je živ, John Lennon imao bi 70 godina. Ubijen je na današnji dan prije točno 30 godina u New Yorku. Uz sjećanje na njegove pjesme, Beatlese i ideje koje je zastupao, aktualno je i pitanje samog ubojstva oko kojeg postoje brojne kontroverze, a koje se vrte oko dvije činjenice - Lennonov ubojica, Mark Chapman, potječe iz vrlo čudnih krugova, a neobičan je i Lennonov odnos s vrhom SAD-a.

FBI je Johna Lennona, velikog kritičara Vijetnamskog rata i predsjednika Nixona, počeo pratiti najkasnije 1971. Njegove pjesme postale su himne protiv rata i američke administracije, a zajedno s drugim glazbenicima planirao je održati više koncerata protiv Nixona (Dump Nixon). Bijela kuća ga je pokušala izbaciti iz zemlje, što je dovelo do 4-godišnje sudske borbe, tijekom koje je FBI Lennona pratio u stopu.

Problematičan odnos sa službenim Washingtonom prijetio je braku glazbenika s Yoko Ono koja je morala ostati u SAD-u zbog kćeri Kyoko iz braka s Anthonyjem Coxom. Lennon je kasnije izjavio da je pratnju osjećao na svakom koraku: "Nisu ni pokušavali sakriti da me prate, željeli su da ih vidim. Ako mi se nešto dogodi, to sigurno neće biti slučajno."

John Lennon Yoko Ono

Utjecajan i nepogodan

Snage koje su pokušavale neutralizirati Lennona izgubile su moć u studenom 1976., ali su ponovno ojačale 1980. zajedno sa sukobima po Srednjoj Americi i prvim aferama u odnosima s Iranom. "Morate imati na umu da John Lennon nije bio Britney Spears. On nije bio samo običan pjevač. Imao je neku posebnu snagu i više utjecaja od bilo kojeg glazbenika u to doba", nedavno je izjavio Gordon Liddy, suradnik Nixonove administracije, koji je zbog Watergatea nekoliko godina proveo u zatvoru.

Što se tiče Marka Chapmana, radi se o čovjeku koji nikada nije posjedovao niti jednu ploču Beatlesa ili Johna Lennona. Sve do 1980. i albuma "Double Fantasy" s kojim se pojavio pred Lennonovom zgradom u New Yorku. Chapman nije bio usamljeni pojedinac, već je vodio sasvim normalan život do dana kada je odlučio iznenada otići u Bejrut. Godine 1975. uključen je u projekt "World Vision" u Latinskoj Americi u sklopu kojeg se pod krinkom humanitarnog rada regrutiralo izbjeglice i treniralo ih kako bi postali plaćeni ubojice. Mnogi osobe koje su izašle iz takvih kampova smatraju Mandžurijskim kandidatima, osobama koje su sustavnim pranjem mozga postale učinkoviti atentatori koje je moguće kontrolirati.

Mark Chapman

Mrtva tišina u glavi

Detektiv iz New Yorka, Arthur O'Connor, koji je na početku radio na slučaju ubojstva Johna Lennona izjavio je: "Zaključak da je Chapman ubio Lennona kako bi postao slavan je nelogičan. Atentator uopće nije želio razgovarati s medijima nakon događaja. Vidio sam ga nakon ubojstva i smatram da je moguće da je iskorišten. Intenzivno sam ga promatrao i izgledao je kao da je bio programiran."

Pristaše teorije da je Lennonov ubojica bio Mandžurijski kandidat koji je atentat izvršio prema nalogu vrha SAD-a ujedno ističu izjave samog Chapmna koji je nekoliko puta rekao (video) da je prilikom čina bio bez emocija i bez ljutnje te da mu je u glavi vladala "mrtva tišina".

Zanimljivo je i da je staklo u predvorju zgrade bilo razbijeno, iako Chapman nije u njega pucao, što sugerira da je postao još jedan ubojica. Nadalje, prema službenoj autopsiji, četiri metka su pogodila lijevi dio tijela Johna Lennona, dok je prema izvještajima Chapman stajao s desne strane. Također, čuvar zgrade Jose Perdamo te večeri se nije držao uobičajenih mjera sigurnosti te je Chapmana pustio bliže glazbeniku nego što je to inače bio slučaj s obožavateljima. Pojedini autori čuvara s Kube, koji je u iskazima inzistirao na tome da je isključivo Chapman kriv za ubojstvo, povezuju upravo s CIA-om.

08.12.2010. 00:02:00
http://metro-portal.hr/lennona-je-ubio-mandzurijski-kandidat-po-nalogu-vrha-sad-a/49462/