Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2013. 13:39:00
LEGENDE

Leningrad Cowboys stižu u Tvornicu kulture

Finske rock legende, znameniti Leningrad Cowboys, nastupit će u Tvornici kulture u četvrtak, 5. rujna.

Finske legende u Tvornici
Finske legende u Tvornici (Arhiva)

Prva glazbena poslastica nakon ljetnih praznika stiže 5. rujna u obliku raspjevanog ansambla koji već gotovo tri desetljeća ne prestaje oduševljavati, kako svojim verzijama brojnih hitova, tako i osebujnim frizurama i odjećom. Leningrad Cowboys nastali su davne 1986. godine u glavama Sakkea Jarvenpaa, Mate Valtonena i režisera Akija Kaurismakija, ali su proboj i planetarnu slavu doživjeli koju godinu kasnije Kaurismakijevim remek-djelom "Leningrad Cowboys Go America". Nakon filma započinje i pravi glazbeni život benda kroz koji je prošlo više od 20 članova i koji danas broji 11 kauboja i 2 dame.

Mada su prve asocijacije na Leningrad Cowboyse predimenzionirane "kokotice", čizme sa velikim špicevima i klišeiziran rock image grupa je od samog početka zasluženo dobila predznak koncertne superatrakcije što su godinama potencirali nezaboravnim nastupima - poput onih s ansamblom Alexandrov, ruskim vojnim zborom. Repertoar im se na početku sastojao od obrada poznatih hitova poput rock klasika ili narodnih pjesama, ali među ukupno devet albuma nalaze se i dva s autorskim stvarima. Bilo da obrađuju ili komponiraju Leningrad Cowboys inspiraciju crpe iz vodke, polke, progresivnog rocka, Džingis Kana, traktora, velikana poput Beatlesa, Doorsa, Led Zeppelina, Lynyrd Skynyrda ili Eurythmicsa i nezaobilaznog ruskog folklora. Na kraju krajeva, bend je i nastao kao interna šala na račun Sovjetskog Saveza.

Domaća publika odlično ih poznaje. Prošle godine nastupili su na Špancirfestu, a posljednji zagrebački nastup imali su upravo u Tvornici kulture gdje se vraćaju 5. rujna.

Ulaznice

Ulaznice po cijeni od 85 kn mogu se kupiti od 3. svibnja do 30. lipnja. Od 1. Srpnja do 4. Rujna cijena im iznosi 95 kn, dok će na dan koncerta koštati 110 kn.

Službena prodajna mjesta:

02.05.2013. 13:39:00
http://metro-portal.hr/leningrad-cowboys-stizu-u-tvornicu-kulture/77905/