Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2020. 12:29:00
NAPOKON

Lego ulaže 400 milijuna dolara u održive materijale

Danski proizvođač igračaka Lego planira u iduće tri godine uložiti 400 milijuna dolara kako bi ubrzao prijelaz s plastike na bazi mineralnih ulja na održive materijale u proizvodnji popularnih kockica

Legići moraju biti održivi
Legići moraju biti održivi (Arhiva)

Ulaganje će omogućiti Legu da u proizvodnji postigne zacrtani cilj ugljične neutralnosti do 2022. i da postupno ukida plastiku za jednokratnu upotrebu u ambalaži do 2025. godine.

Do kraja desetljeća plastične kockice trebale bi zamijeniti one napravljene od održivih materijala.

Potraga kompanije za prikladnom alternativom plastici na bazi ulja pokazala se teškom. U proteklih pet godina tim od više od 150 inženjera i znanstvenika testirao je mnogo različitih biljnih i recikliranih materijala.

„Teško je postići da sve kockice imaju istu boju, isti sjaj, isti zvuk", rekao je potpredsjednik Legova odjela za odgovornost prema okolišu Tim Brooks.

Kompanija je 2015. godine najavila da će uložiti 150 milijuna dolara u upotrebu održivih materijala u proizvodnji kockica.

Veći dio novog iznosa od 400 milijuna dolara utrošit će se na pronalaženje održivijih materijala i na primjenu rješenja, priopćila je tvrtka.

Lego svake godine u proizvodima koristi oko 90.000 tona plastike, no od 2018. godine tvrtka je počela je proizvoditi manje krute dijelove Lego setova, poput biljaka i drveća, od biopolietilena, plastike izrađene od etanola, koji se dobiva od šećerne trske.

Materijal nije dovoljno dobar za standardne tvrde kockice koje se još uvijek proizvode od plastike na bazi ulja a Lego testira kako bi u njihovoj proizvodnji poslužio bio-polietilen.

„Izazov je uspjeti upotrijebiti mekši materijal u kockicama koje su se ranije izrađivale od tvrđeg materijala", rekao je Brooks.

Jedan je od najvećih problema omogućiti sastavljanje kockica ali i njihovo lako rastavljanje.

„Kockice treba izraditi preciznošću širine vlasi. Neke od njih morali smo rastavljati kliještima i francuskim ključevima", rekao je Brooks, misleći na kockice od biopolietilena.

Kompanija nije priopćila kada bi na tržište mogla plasirati standardne Lego kockice koje nisu napravljene od plastike na bazi ulja.

16.09.2020. 12:29:00
http://metro-portal.hr/lego-ulaze-400-milijuna-dolara-u-odrzive-materijale/127502/