Metro-portal.hr

objavljeno 22.07.2010. 12:23:26
5. LEGENDFEST

Legendfest vraća Druide i Kelte u Istru

Festival je u protekle četiri godine ostao vrlo zapažen i hvaljen o čemu govori i podatak da je kroz Pićan u četiri godine Legendfesta prošlo više od 12.000 posjetitelja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Legendfest)

U mjestu Pićan u Istri, 30. i 31. srpnja , te u Novigradu 01. kolovoza, održava se 5. po redu "Legendfest - festival legendi, mitova i narodnih priča Istre". Organizira ga kao i zadnjih četiri godine zagrebačka udruga Val culture i općina Pićan, uz potporu Istarske županije, Turističke zajednice Istarske županije, grada Novigrada te drugih pokrovitelja i sponzora.

Od ove godine, 01. kolovoza Legendfest-u se pridružuje i grad Novigrad sa svojim festivalom "Lunasa Party", te tako postaje partner-festival. Tema ovogodišnjeg Legendfest-a su "Druidi i Kelti u Istri"!

Festival nije natjecateljskog karaktera, a ulaz na sve programe je besplatan! Ove godine primljeno je  više od 40 prijava, te je selektor i umjetnički ravnatelj festivala Bojan Lakoš između primljenih prijava odabrao njih 19, od toga 6 predstava, 2 izložbe, 3 performansa, 2 koncerta, a ostalo su razne projekcije filmova, radionice i slično.

U Pićnu će se festival održati na 14 specifičnih lokacija u samoj staroj jezgri Pićna, a u Novigradu također u staroj jezgri, te u Novigradskom parku. U Pićnu neće biti automobila, a ugođaju će pridonijeti i ogromne bale sijena koje će biti raspršene po uličicama staroga grada.

legendfest10_jumbo_veci1.jpg
Legendfest

U Novigradu neće gorjeti umjetna rasvjeta, već ulične svjetiljke, trgovine, kafići neće imati umjetnu rasvjetu već svijeće, lumine, baklje i slično. Time će se pridonijeti ugođaju programa, te nesmetanom gledanju vidljivih nebeskih tijela koje će se moći vidjeti kroz postavljeni teleskop u samom parku.

Sva tri dana festivala programi će se održavati od 18 pa do 01 sat iza ponoći, a većina predstava za djecu ponavljat će se više puta na različitim lokacijama. Desetak animatora obučenih u srednjevjekovne kostime, vampire, vještice, čarobnjake, divove, patuljke, vile, vilenjake i naravno Druide i Kelte, vodit će publiku kroz cjelokupni program.

Oni će svojom pojavom „vratiti" Pićan i Novigrad kroz tri dana u neku nestvarnu prošlost. Naravno, biti će tu i nezaobilaznih zanata iz prošlosti, danas pomalo zaboravljenih, od kovanja željeza do pčelarenja kako se to nekad činilo.

Legendfest je u protekle četiri godine ostao vrlo zapažen i hvaljen kako od lokalnog stanovništva, tako i turista i posjetitelja koji su mogli uživati u raznolikom kulturno-umjetničkom programu i prekrasnom gradu Pićnu, o čemu govori i podatak da je kroz Pićan u četiri godine festivala prošlo više od 12.000 posjetitelja.

Više o festivalu i programu na službenoj stranici Legendfesta.

22.07.2010. 12:23:26
http://metro-portal.hr/legendfest-vraca-druide-i-kelte-u-istru/44940/