Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2010. 23:15:00
YOU TALKIN' TO ME?

Legendarni filmski citati

Rečenice koje su nam se zauvijek urezale u pamćenje nakon što su izgovorene na velikom platnu

Forrest Gump

Veliki filmovi poznati su i po velikim dijalozima, a neke rečenice stekle su gotovo podjednaku slavu kao popularni filmski klasici. Na popisu se nalaze citati koje nedvojbeno povezujemo s određenim filmovima iz različitih razdoblja, pozivamo vas da u komentarima napišete svoje omiljene filmske citate.

Iskreno, draga, baš me briga!
Original: Frankly, my dear, I don't give a damn

Posljednje riječi koje Rhet Butler (Clark Gable) upućuje Scarlett O'Hari (Vivian Leigh) u filmu "Zameo ih vjetar". Prvi puta su izgovorene 1939., a film je dao još dvije često spominjane rečenice "After all, tomorrow is another day" i "As God is my witness, I'll never be hungry again".

Dat ću mu ponudu koju neće moći odbiti.
Original: I'm going to make him an offer he can't refuse

Marlon Brando oduševio nas je ulogom Kuma, a jedna od njegovih najpoznatijih rečenica u filmu upravo je gore spomenuta ponuda.

Mislim da je ovo početak divnog prijateljstva.
Original: Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship

Tragična ljubavna priča iz 1945., Casablanca, dala nam je mnogo citata za sva vremena. Teško je izdvojiti jedan kad se u konkurenciji nalazi legendarni "Here's looking at you, kid" i "We'll always have Paris".

Neka sila bude s vama!
Original: May the force be with you

George Lucas je "Ratovima zvijezda" preko noći osvojio Hollywood i srca filmofila. Legendarnu rečenicu, koja je proglašena osmim najboljim citatom u povijesti američkog filma, rekao je Obi-Wan Kenobi Lukeu Skywalkeru.

You talkin' to me?
Taksist se ubraja među najvažnije filmove 70-ih godina, a u glavnoj ulozi briljirao je Robert De Niro. Poznatu rečenicu izgovorio je naoružan, ispred ogledala, a navodno se radi o De Nirovoj improvizaciji (u scenariju je samo pisalo da gleda u zrcalo).

Vratit ću se!
Original: I´ll be back

Schwarzenegger je kao Terminator izgovorio samo 17 rečenica, jedna od njih ostala je za sva vremena. Arnie "I´ll be back" danas često koristi i u svojoj političkoj karijeri. Iz drugog dijela Terminatora pamtimo citat "Hasta la vista, baby".

Život je kao bombonijera. Nikada ne znaš što ćeš dobiti.
Original: Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get.

Banalnu životnu mudrost svoje majke s nama je na autobusnoj stanici podijelio Forrest Gump (Tom Hanks) u istoimenom filmu koji je osvojio tri Zlatna globusa i šest Oscara.

16.11.2010. 23:15:00
http://metro-portal.hr/legendarni-filmski-citati/51308/