Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2011. 18:10:00
SRETAN ROĐENDAN

Legendarna igra slavi 27. rođendan

Nekoliko puta izabran za najbolju računalnu igru u povijesti, Tetris i nakon skoro tri desetljeća nastavlja oduševljavati svojom zaraznošću

Tetris
Tetris (DeviantArt)

Iznimna zaraznost i jednostavnost te činjenica da je stvorena u tada još egzotičnom Sovjetskom savezu osigurali su joj svjetsku slavu i horde poklonika diljem svijeta.

Ime joj je nastalo kombinacijom grčke riječi tetra (četiri - odnosi se na činjenicu da su sve figure u tetrisu sastavljene od četiri segmenta) i riječi tenis, omiljenog sporta njezinog kreatora Alekseja Pažitnova.

Iako je igra, nastala 1984., brzo postala popularna u Moskvi iz koje se onda proširila i na zapadne zemlje, globalnu popularnost stekla je tek 1989. kada je japanski div Nintendo uvršćuje u američku verziju Game Boya.

Godinu dana nakon toga Dmitrij Pavlovski i Vadim Gerasimov, inače Pažitnovi prijatelji, rade verziju za PC platformu a ubrzo ju slijede i verzije za Amigu i Atari.

Od samih početaka igru su pratile borbe za distribucijska prava u kojoj su sudjelovale velike svjetske elektroničke kompanije a u pravnu se bitku jedno vrijeme uplela i državna agencija Sovjetskog saveza.

Tetris je nekoliko puta izabran za najbolju računalnu igru u povijesti u različitim izborima nekih od najprestižnijih časopisa koji se bave tom tematikom. 

Sam Nintendo prodao je oko 33 milijuna primjeraka Tetrisa za Game Boy a u razdoblju između 2005. i 2010. prodano je preko 100 milijuna kopija za mobilne telefone.

06.06.2011. 18:10:00
http://metro-portal.hr/legendarna-igra-slavi-27-rodjendan/59802/