Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2011. 10:10:00
"SEDAM GODINA VJERNOSTI"

Legendarna haljina Marilyn Monroe prodana za 4,6 milijuna dolara

Slavna bijela plisirana haljina koja je od Marilyn Monroe učinila seks simbol i podarila sedmoj umjetnosti jedan od najpoznatijih prizora bila je najpoželjniji izložak prodaje

Legendarna haljina Marilyn Monroe
Legendarna haljina Marilyn Monroe (YouTube)

Mitska bijela haljina koju je Marilyn Monroe, zavodljivo podignuta naletom vjetra iz ventilacijskog otvora podzemne željeznice u slavnoj sceni u filmu "Sedam godina vjernosti", prodana je za 4,6 milijuna dolara (24,3 milijuna kuna) na dražbi na Beverly Hillsu.

Haljina, sada već pomalo krem boje s obzirom na to da je taj film Billyja Wildera iz 1955. godine, bila je procijenjena na jedan do dva milijuna dolara. Prodana je za 4,6 milijuna u okviru dražbe prvog dijela privatne kolekcije američke glumice Debbie Reynolds.

"Prvi dio prodaje kolekcije Debbie Reynolds ostvario je ukupan prihod od 22,8 milijuna", istaknula je Nancy Seltzer, glasnogovornica aukcijske kuće Profiles in History.

Djelo američkog kostimografa Williama Traville, slavna bijela plisirana haljina koja je od Marilyn Monroe učinila seks simbol i podarila sedmoj umjetnosti jedan od najpoznatijih prizora, bila je najpoželjniji izložak prodaje, tijekom koje je na kupnju ponuđeno približno 700 predmeta. Nudile su se, primjerice, još tri haljine Marilyn Monroe iz različitih filmova, kao i kostimi iz čuvenih filmova poput "Zameo ih vjetar", "Čarobnjak iz Oza" i "Ben Hur".

Debbie Reynolds (79), poznata po ulozi u "Pjevajmo na kiši", počela je skupljati holivudske kostime i suvenire sedamdesetih godina kad je MGM likvidirao svoju imovinu. Njezina kolekcija obuhvaća više od 3.500 kostima, 20.000 fotografija, tisuće originalnih postera i stotine dekorativnih elemenata.

Glumica je dugo željela otvoriti muzej radi izlaganja svoje kolekcije, ali kako nije uspjela skupiti potrebna sredstva odlučila ju je dati na dražbu. Druga prodaja organizirat će se u prosincu.

20.06.2011. 10:10:00
http://metro-portal.hr/legendarna-haljina-marilyn-monroe-prodana-za-4-6-milijuna-dolara/60353/