Metro-portal.hr

objavljeno 16.08.2013. 10:01:00
COOL, DUDE :)

Legalizacija marihuane u Urugvaju

Urugvaj bi do kraja ove godine mogao postati prva zemlja na svijetu koja će u potpunosti legalizirati konzumaciju marihuane

Urugvajski predsjednik Mujica podržava inicijativu
Urugvajski predsjednik Mujica podržava inicijativu (Arhiva)

"Legalize it!", - legarizirajte kanabis! Ovaj slogan reggea glazbenici diljem svijeta već uzastopno ponavljaju desetljećima. Do sada su njihove želje ostale neuslišane, no to bi se uskoro moglo promijeniti. Njihov san mogao bi postati stvarnost i to u Urugvaju! Vlada ove zemlje namjerava, kao prva na svijetu, sadnju, podjelu i prodaju kanabisa ne samo staviti pod svoju vlastitu kontrolu već je i u potpunosti legalizirati. Predsjednik zemlje Jose Mujica osobno podržava ovu inicijativu.

Urugvajska vlada već ima i konkretne predodžbe o cijenama. Jedan gram kanabisa trebao bi stajati isto onoliko koliko on stoji i sada na crnom tržištu: 2,5 američka dolara. Jedina prepreka u cijeloj priči mogla bi biti da ukoliko netko želi konzumirati, kupovati ili sam saditi ove biljke, da se prethodno mora registrirati. I to je sve.

Kampanje s ciljem informiranja stanovništva po ovom pitanju trebale bi pratiti ovaj projekt.Ukoliko se ovaj dugogodišnji san potrošača marihuane ispuni, Urugvaj bi po ovom pitanju mogao postati zemlja koja je čak liberalnija i od Nizozemske. Ovdje se doduše tolerira konzumacija i prodaja ove biljke, no sadnja do danas nije legalizirana. Parlament u Urugvaju je do sada već bez ikakvih problema prihvatio ovaj prijedlog, sada ga još mora „blagosloviti" senat.

No, prema procjenama, i ovdje bi zastupnici trebali dati svoje zeleno svijetlo. Time bi već koncem ove godine svaki stanovnik Urugvaja koji je stariji od 18 godina bez osjećaja krivnje mogao smotati svoj joint i u miru ga popušiti. Marihuana bi se trebala prodavati sasvim legalno, u apotekama koje bi za ovu prodaju (ipak) trebale imati posebnu dozvolu. Mjesečno bi svakome stajalo na raspolaganju da kupi najviše 40 grama. No, to nije sve. Svatko tko to želi mogao bi i sam saditi ove biljke - do šest komada po osobi.

Legalizacijom smanjiti nasilje

Zagovarači ovog projekta se nadaju kako bi se legalizacijom kanabisa moglo smanjiti nasilje vezano za trgovinu droge. Urugvajski predsjednik Mujica također je uvjeren da je lagalizacija pravo rješenje za njegovu zemlju. „Obzirom da je do sada riječ o ilegalnoj prodaji i biznisu, koristilo se svako sredstvo. Dosadašnji model doveo je do pada vrijednosti i morala u našem društvu koji je išao toliko daleko sve do točke na kojoj život kao takav više nije imao nikakvu vrijednost", objasnio je nedavno Mujica na službenoj internetskoj stranici vlade.

Ideja da se umjesto jačim kažnjavanjem i nasiljem, na trgovinu drogom reagira legalizacijom, zapravo dolazi iz jedne inicijative Globalne komisije za politiku suzbijanja droge. Ova organizacija čiji su članovi i bivši tajnik UN-a Kofi Annan i bivši predsjednici Brazila, Kolumbije i Meksika, već se godinama bori umjerenim sredstvima protiv organiziranog kriminala trgovine droge. Ona je još 2011. godine rat meksičke vlade protiv mafijaških kartela proglasila neuspješnim i propalim i to zbog velikog broja žrtava koje je ovaj rat donio. Naime u krvavim borbama između meksičke vojske i kartela, od 2006. godine do danas stradalo je više od 10.000 osoba. Od situacije u Meksiku zapravo nije puno bolja niti u Urugvaju. U ovoj zemlji se trenutno svaki treći zatvorenik iza rešetaka nalazi zbog prekršaja vezanih za prodaju droge.

Urugvaj kao primjer drugim zemljama?

Ovaj projekt naišao je ne samo u Urugvaju na odobravanje već i u mnogim drugim zemljama. Tom Koenigs, zastupnik stranke Zelenih u njemačkom Bundestag-u, uvjeren je kako Urugvaj ovim planovima može i drugima poslužiti kao primjer. Budući da je godinama radio za UN u Guatemali i Afganistanu, dobro mu je poznat ovaj problem. „Problem konzumacije droge neće legalizacijom nestati, no time se može bolje kontrolirati njezina prodaja. Prodaja marihuane u posebnim, autoriziranim apotekama, stoga ima smisla. No, istodobno je jako važno pojačati i preventivne mjere kao i informiranje stanovništva", kaže Koenigs. On tvrdi kako iskustva u drugim zemljama koje su također djelomično legalizirale droge, pokazuju da konzumacija nije porasla, već naprotiv - često se čak i smanjila. Primjerice, u Portugalu, gdje je od 2001. godine dopušteno posjedovanje određene količine marihuane, konzumacije među mladima se smanjila za 2,5 posto.

No, reakcije iz Ureda kancelarke po ovom pitanju su za sada umjerene. „Njemačka za sada s velikom pažnjom promatra aktualnu situaciju i razvoj na polju politike za suzbijanje droge u Urugvaju ali i u drugim južnoameričkim zemljama", izjavila je Mechtild Dyckmanns, povjerenica savezne vlade za pitanja droge. Ona je međutim istodobno naglasila kako u Njemačkoj legalizacija marihuane za sada nije u planu.

"Igramo se vatrom!"

Da bi Urugvaj ovim projektom mogao biti primjerom i drugim zemljama u regiji, mišljenje je i mnogih stručnjaka iz Latinske Amerike. Međutim, sama urugvajska vlada ovakve motive odbacuje. Kako je nedavno u razgovoru za španjolsku novinsku agenciju Efe naglasio šef nacionalne Komisije za suzbijanje droge, Julio Calzada, „Urugvaj svojim nastojanjima ne želi biti ni primjer drugima, već samo želi suzbiti kriminal".

I predsjednik Mujica se od nedavno po ovom pitanju više ne izražava s toliko euforije. Razlog tome su najnoviji rezultati istraživanja javnog mišljenja koja pokazuju kako oko 63 posto stanovnika u Urugvaju nisu za legalizaciju droge. Mujica je i u svezi s time izjavio kako njegova vlada zasigurno neće provesti legalizaciju ukoliko ne bude imala podršku većine u zemlji.

Inače, ove planove vlade prvenstveno kritiziraju pripadnici Katoličke crkve i političke oporbe. Oni se navodno pribojavaju kako bi legalizacija marihuane mnoge mogla navesti na konzumaciju tvrđih droga. „Mislim da se igramo vatrom. Vjeruje se kako se legalizacijom marihuane može promijeniti aktualna situacija. No, njome bismo se mogli suočiti s još jednom težom situacijom", kaže primjerice Gerardo Amrilla, zastupnik oporbene Nacionalne strane (Partido Nacional) u urugvajskom parlamentu.

Piše: Clarissa Neher / Željka Telišman/DW
16.08.2013. 10:01:00
http://metro-portal.hr/legalizacija-marihuane-u-urugvaju/79893/