Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2010. 23:01:00
EISWEIN

Ledeno vino, ekskluzivan užitak od smrznutih bobica

Rizično i izazovno u proizvodnji, ledeno vino od smrznutih bobica, pravi je slatki užitak za vinoljupce

Eiswein
Eiswein (Wikipedia)

Za ledeno vino znali su i stari Rimljani. Pjesnik Marcus Valerius Martialis (Martial, 40-102.) u svojim je djelima spominjao vinare koji krajem studenoga beru zaleđeno grožđe, a antički pisac Plinije je u 1. stoljeću napomenuo da postoje sorte koje se beru puno kasnije od ostalih. Navedene činjenice dokazuju da se o ledenom vinu počelo promišljati prije mnogo godina te da ono nije plod nekog novijeg trenda i slučajnosti, iako mu se izgubio trag sve do 18. stoljeća kada su ga ponovno "otkrili" Francuzi.

Ledeno vino, popularno i pod nazivom eiswein, prava je rijetkost na tržištu i kao takvo ima svoju cijenu (pola litre košta oko 60 eura). Vinogradari se, naime, upuštaju u velik rizik za njegovu proizvodnju jer grožđe u najgorem slučaju može propasti i postati neupotrebljivo. Istovremeno, proizvodnja je velik izazov jer se grozdovi beru na temperaturi od 7 stupnjeva Celzijevih golim rukama.

Poznavatelji se slažu da je visoka cijena ledenog vina opravdana, iako bi ove godine mogla nadmašiti predviđanja. Razlog tome je vrlo slab urod grožđa, kakav se ne pamti u posljednjih 25 godina pa će zbog oskudne ponude cijene skočiti u visinu. Samo su se rijetki 2010. usudili plodove ostaviti u vinogradu u nadi da će topla godina ipak završiti "ledeno" - bez temperatura između minus sedam i minus deset stupnjeva ledeno vino ne uspijeva (što je vani hladnije, to je vino slađe i bolje).

Aromatični i slatki eiswein se pije kao desert ili aperitiv, a berba se smatra vrhuncem vinogradarske sezone. Osim što ne nose rukavice, berači u vinogradu moraju biti u cik zore zbog nižih i povoljnijih temperatura za grožđe od onih koje vladaju po danu. Vinograd veličine 3000 kvadratnih metara može dati najviše 500 litara ledenog vina koje sadrži najmanje 127° Oechsla (količine šećera u moštu). Kako ključnu ulogu imaju klimatski uvjeti, različite sorte grožđa u ovom su slučaju u drugom planu (smatra se da su graševina i rizling najizdržljiviji).

Smrznute bobice se prešaju odmah nakon berbe i daju, u usporedbi s nesmrznutim, malu količinu jako koncentriranog mošta. Optimalna zrelost u bocama postiže se za tri do pet godina.

Savjet za sve koji svoje prvo ledeno vino tek trebaju popiti - u eisweinu se može najbolje uživati kada ga se odabere za posljednji napitak večeri. Ima intenzivnu aromu i ostavlja u ustima dugotrajan okus pa sva druga vina nakon njega podsjećaju na vodu.

Pogledajte kako izgleda ledena berba:

04.12.2010. 23:01:00
http://metro-portal.hr/ledeno-vino-ekskluzivan-uzitak-od-smrznutih-bobica/52204/